Istraga protiv Kristine Lagard

Istraga protiv Kristine Lagard

27 avgusta 2014

kristina lagard1Protiv generalne direktorke MMF-a Kristine Lagard Francuska je otvorila zvaničnu istragu zbog sumnje da je umešana u korupcionašku aferu, javlja BBC.

Istraga koja je pokrenuta odnosi se na period iz 2008. godine kada je bila ministarka finansija Francuske u vreme dok je predsednik države bio Nikola Sarkozi.

Osumničena je za nemar, a kako javlja AFP spremna je da podneste ostavku na funkciju u MMF-u zbog optužbi. Lagardova je više puta bila ispitivana u sudu zbog slučaja koji se vodi protiv tajkuna Bernarda Tapija.

Poslednje ispitivanje bilo je juče u sudu u Parizu.

Tapi je 2008. godine dobio rekordnih 403 miliona dolara kompenzacije na osnovu arbitražne odluke u sporu između njega i državne banke „Kredi lione“ oko prodaje deonica kompanije „Adidas“, čiji je on bio generalni zastupnik. Ona je osumnjičena za „nemar“ u arbitražnom postupku, koji je francuska štampa nazivala „parodijom“ u korist biznismena.

Lagardova je odbacila navode da je zloupotrebila ovlašćenja kada je odobrila isplatu kompenzacije Tapiju, bivšem levičarskom ministru koji je promenio političku orijentaciju i podržao Nikolu Sarkozija u predsedničkoj kampanji 2007. godine.

Tapi je u to vreme tužio banku da ga je prevarila prilikom kupovine akcija „Adidasa“ 1993. godine, izgubio je spor i uložio žalbu, a Lagardova je nekoliko meseci kasnije donela odluku o prekidu sudskog spora i pokretanju arbitraže.

Lagardova je, u ekskluzivnom komentaru Agenciji Frans pres, izjavila da ne namerava da podnese ostavku na funkciju u MMF zbog optužbi. „Vraćam se u Vašington gde ću o situaciji obavestiti moj odbor“, rekla je ona.

Izvor blizak Lagardovoj rekao je da će se ona žaliti na odluku o istrazi jer smatra da je „neosnovana“. Prema francuskom zakonu, sudije odredjuju pokretanje zvanične istrage protiv nekoga ukoliko veruju da ima indicija da je prekršio zakon, ali to ne znači da će protiv te osobe biti pokrenut i sudski postupak.

Krisitina Lagard na čelo MMF-a došla je u julu 2011. godine nakon što je zbog afere oko seksulanog napada na sobaricu ostavku dao Dominik Stros Kan, takođe Francuz.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *