ISTRAŽIVANJE: 80% građana ne bi glasalo za SNS bez Vučića

ISTRAŽIVANJE: 80% građana ne bi glasalo za SNS bez Vučića

20 decembra 2014

NIKOLA SELAKOVIC, ALEKSANDAR VUCIC I GORAN KNEZEVICOsamdeset odsto birača SNS ne bi glasalo za SNS ako na njenom čelu ne bi bio aktuelni premijer Aleksandar Vučić, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus.

„To je podatak koji bi trebalo da zabrine njegove najbliže saradnike koji nemaju tako dobar imidž kao premijer. U nekom narednom periodu to može da stvori problem i njemu samom“, rekao je direktor Faktora plus Vladimir Pejić na predstavljanju rezultata istraživanja danas u Beogradu.

Prema njegovim rečima, visoka identifikacija birača SNS sa Vučićem trenutno je dobra za njega, ali može postati problem za naprednjake.

Za razliku od SNS, 16 odsto birača Demokratske stranke ne bi glasalo za DS ukoliko njen predsednik ne bi bio Bojan Pajtić, a 38 odsto glasača Socijalističke partije Srbije ne bi glasalo kada na čelu socijalista ne bi bio Ivica Dačić.

Što se tiče popularnosti stranaka, istraživanje je pokazalo da SNS uživa podršku 51 odsto građana, a njen lider Vučić glavni je razlog zašto se birači opredeljuju za tu stranku.

Druga po snazi je Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 10,8 odsto glasova, a najveća opoziciona stranka je Demokratska stranka (DS) sa 6,6 odsto podrške.

„Čini mi se da demokrate pokušavaju sve ne bi li krenuli na gore, međutim za sada mislim da je uspeh što ne idu na dole, a za neki rast očigledno će biti potrebno više od onoga što čine ili ne čine“, ocenio je Vladimir Pejić.

Na predstavljanju istraživanja rečeno je da se stabilizovao rejting Srpske radikalne stranke (SRS), koja je sa 4,6 odsto četvrta najjača partija i nalazi se blizu „zone političke relevantnosti“, iako ostaje ispod cenzusa.

Sličan rejting ima i Socijaldemokratska stranka (SDS) bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića – 4,5 odsto, dok bi Pokret „Dveri“ osvojio 3,9 procenata, a Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića 3,6 odsto.

Na pitanje zašto istraživanjem nije obuhvaćena Demokratska stranka Srbije (DS S), Pejić je ocenio da ta stranka na čelu sa Sandom Rašković Ivić može da računa na podršku između jedan i dva odsto birača.

„Imaju dosta nizak rejting da bi zauzeli mesto na listi, a sa Dverima ih nismo merili jer u ovom trenutku ipak nisu koalicija“, objasnio je napustio njen predsednik Vojislav Koštunica, nakon čega se partija podelila.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1000 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova, između 16. i 19. decembra.

KOMENTARI2 komentara

  1. Pravdaa says:

    Kako vas nije sramota na objavite ovakvu laž od deset građana na pomen Vučića devet bi povratilo.

  2. Enky says:

    Istina!Svi se sad uverili,da je mali opasan lazov i prevarant!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *