ИСТРАЖИВАЊЕ – „КО СЕ ПЛАШИ РУСИЈЕ“: У Пољској „цвокоћу“ – у Немачкој најмање страха!

ISTRAŽIVANJE – „KO SE PLAŠI RUSIJE“: U Poljskoj „cvokoću“ – u Nemačkoj najmanje straha!

23 juna 2015

putin-vojska 45343Uticajna istraživačka kuća Pju Reserč Center (Pew Research Center) objavila je istraživanje koje pokazuje da u više od pola zemalja koje su članice NATO alijanse građani vide Rusiju kao vojnu pretnju.

Najveći strah od Rusije je u Poljskoj, gde je čak 70% ispitanika izrazilo uverenje da je Rusija vojna pretnja njihovoj zemlji i susednim zemljama koje se graniče sa Rusijom.

Ova američka analitičko-istraživačka kuća ističe da istraživanje pokazuje da su Rusija i Zapad sve udaljeniji.

Većina u zapadnim zemljama krivi Rusiju za sukob u Ukrajini, navodi Pju Reserč Center, dok u Rusiji raste poverenje u Putina i povećan je rast nacionalnog ponosa kod ruskog naroda.

Čak 63% Rusa je izrazilo uverenje da Kremlj radi pravu stvar, a svega 12% građana Rusije je izrazilo pozitivan stav prema NATO alijansi. Više od 50% Rusa NATO alijansu vidi kao pretnju za Rusiju.

Posle Poljske, najveći strah od Rusije je u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španiji.

U Nemačkoj je taj strah najmanji, gde svega 38% ispitanih građana vidi Rusiju kao ozbiljnu vojnu pretnju, a 48% njih Rusiju smatra „manjom vojnom pretnjom“.

Pročitajte još:

RUSIJA PORUČUJE SAD I NATO: Naš odgovor će biti žestok!

PUTIN: Rusija će svoje rakete usmeriti prema zemljama iz kojih joj preti opasnost

AMERIKA SE TRESE OD STRAHA: Rusija dobija preko 40 novih superraketa koje garantovano probijaju američku PRO

U statističkom prikazu crvenom bojom je označeno „ozbiljna pretnja“, tamno plavom „manja pretnja“, svetlo plavom „nije pretnja“, dok je sivom bojom označen procenat ispitanika koji su odbili da odgovore ili odgovorili sa „ne znam“.

Pju Reserč Center je izvršio anketu na temu kolika je Rusija vojna pretnja izvan Ukrajine, odnosno, šta građani misle o tome da li je moguće da Rusija „napadne van Ukrajine“. Pogledajte!

chartoftheday_3565_russia_widely_seen_as_a_threat_to_its_neighbors_n

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *