ISTRAŽIVANJE O KRŠENJU LJUDSKIH PRAVA: Amerika najveći kršilac ljudskih prava

ISTRAŽIVANJE O KRŠENJU LJUDSKIH PRAVA: Amerika najveći kršilac ljudskih prava

5 maja 2014

0013729e4771112a717900Severna Koreja je objavila spisak kršenja ljudskih prava u SAD, kao odgovor na izveštaj UN o kršenjima ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Zvanička Korejska centralna novinska agencija u sredu je objavila tekst naslovljen „Nova analiza kršenja ljudskih prava u SAD“ u kome se razmatraju rasna diskriminacija, nezposlenost i siromaštvo i navodi da su SAD „najveći kršilac ljudskih prava u svetu“.

„Prema zakonu o državljanstvu, rasizam u SAD postaje sve ozbiljniji. Jaz između manjina i belaca je ogroman kada se radi o pravima na rad i biranje na izborima“, ističe se u tekstu Pjongjanga.

Kao primer je navedena prošlogodišnja oslobađajuća presuda belom policajcu koji je ubio nevinog crnog dečaka.

„Zato je 52 odsto Amerikanaca reklo da rasizam još postoji u njihovoj zemlji, dok je 46 odsto kazalo da će razni oblici diskriminacije uvek postojati. SAD su pravi pakao zato što se elementarna prava na život nemilosrdno krše“, zaključuje se u tekstu.

Pjongjang je pre toga optužio SAD da stoje iza izveštaja koji je komisija UN objavila u februaru, nazvavši zaključke i preporuke iz tog izveštaja „izuzetno opasnim“ političkim provokacijama.

Istražna komisija UN je pronašla dokaze o nizu zločina, uključujući „istrebljivanje“, zločine protiv čovečnosti nad izgladnelim stanovništvom i masovnu kampanju kidnapovanja pojedinaca u Južnoj Koreji i Japanu.

Ta tročlana komisija je preporučila da Savet bezbednosti UN preda izveštaj Međunarodnom krivičnom sudu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *