ИСТРАЖИВАЊЕ: Расте популарност десничарских странака у ЕУ

ИСТРАЖИВАЊЕ: Расте популарност десничарских странака у ЕУ

30 новембра 2023

Уколико би се избори за ЕУ одржали данас, политичке странке деснице, које су се ујединиле под окриљем групе „Идентитет и демократија“ (ИД) у Европском парламенту, освојиле би 87 од 705 места, наводи се у најновијем истраживању „Јуроп електс“ у које је „Еурактив“ имао увид.

Тренутно десничари у ИД групи у Европском парламенту имају 60 места.ИД се састоји од партија као што је Национално окупљање Марин Ле Пен, Алтернативе за Немачку (АфД), и Лига Матеа Салвинија, а најновији подаци заснивају се на предвиђању направљеном након победе ПВВ Герта Вилдерса на изборима у Холандији.

Треба имати у виду и аустријску екстремну десницу познату као ФПО, која је већ традиционално спада међу најјаче партије у тој земљи.

Према истраживању, очекује се да ће значајан изборни успех ИД-а довести до спајања са клубом Европских конзервативаца и реформиста (ЕЦР), што би их учинило четвртом снагом у европском парламенту.

„Укупно би око 23 одсто места припало двема групама радикалне деснице у Европском парламенту, према тренутној пројекцији. Ово не укључује странке радикалне деснице које нису повезане са две групе, нпр. мађарски Фидес, који седи са идеолошки разноликим независним посланицима у Европском парламенту“, коментарише „Јуроп електс“.

Како се наводи политичке снаге крајње деснице у Европи постепено су мењале своју реторику и уместо да се залажу за излазак из ЕУ, сада у својим јавним говорима дају приоритет потреби реформе ЕУ, што би могло да им помогне да мобилишу бираче уочи избора.

Додаје се да Европска народна партија (ЕПП) десног центра остаје главна политичка сила у ЕУ, која ће освојити 175 места, само три мање него што тренутно имају. Социјалисти и демократе „СД“ би, према пројекцијама, остао на 141 мандату.

На основу пројектованих бројева, проевропска велика коалиција ЕПП, С&Д и либерала изгледа као вероватан сценарио, пише „Еурактив“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Kulak says:

    Identitet je stvar koju detetu prenose otac i majka. Znam nekoliko ljudi koji mi kažu da pripadaju islamskoj veroispovesti. Kad sam nekoliko puta detaljnije popričao s njima, shvatio sam da oni o islamu ne znaju ništa. Apsolutno ništa. Nisu pročitali ni jednu jedinu knjigu koja obrađuje islamsku religiju ili islamsku filozofiju. Oni sami svojom spoznajom nisu došli do toga da se izjašnjavaju kao islamski vernici. Tako su ih odgojili otac i majka i oni se zbog toga tako i izjašnjavaju. Porodični odgoj, ništa drugo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u