ISW: Надирање према Купјанску и Лиману радикално се разликује од свих руских операција до сада

ISW: Nadiranje prema Kupjansku i Limanu radikalno se razlikuje od svih ruskih operacija do sada

23 februara 2024

JEDINICE iz sastava ruske 11. vazdušno-desantne brigade i 150. motorizovane divizije Južnog vojnog okruga, uz moćnu podršku artiljerije, avijacije i jurišnih dronova, probile su odbrambenu liniju Oružanih snaga Ukrajine i ušle u Ivanovskoe (Krasnoe).

Ovo naselje je važno ukrajinsko utvrđenje između Bahmuta i još važnijeg Časovog Jara.Prethodno su Rusi zauzeli desetak neprijateljskih uporišta oko Ivanovskog, primoravši ukrajinske vojnike da pobegnu u samo naselje.

Ruske snage se učvršćuju na zauzetim položajima unutar naselja.

Ukrajinski vojni analitičari priznaju ofanzivu ruskih oružanih snaga.

Indikativno je da i Američki institut za proučavanje rata (Institute for the Study of War, ISW) navodi da ruska vojska napreduje i ka Kupjansku i Krasnom Limanu.

ISW u ovom kontekstu otvara pitanje da li će ruske trupe krenuti na Harkov.

Što je još značajnije, njegovi analitičari su iz svega što se trenutno dešava istočno od Kupjanska, mesta Borovaja i Limana, procenjuju da se ruska ofanzivna operacija na tom delu fronta radikalno razlikuje od svih operacija Oružanih snaga Rusije od početka sukoba.

„Ruske snage sprovode multidimenzionalnu ofanzivnu operaciju kako bi postigli operativno značajan cilj. To im je ambicija prvi put za više od godinu i po kampanje u Ukrajini“.

ISW navodi da Rusi mogu započeti i ofanzivu u pravcu Harkova, ali priznaje da tu još ništa ni izdaleka nije jasne. Ipak zaključuje:

„U toku je značajna promena u pristupu Rusije operativnom nivou cele situacije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *