Italija: Da su izbori danas, Berluskoni bi pobedio

Italija: Da su izbori danas, Berluskoni bi pobedio

30 avgusta 2013

Silvio BerluskoniUkoliko bi se u Italiji sada organizovali opšti izbori, pobedila bi partija desnog centra Narod slobode Silvija Berluskonija, pokazuju rezultati objavljene ankete, uprkos tome što je bivši premijer osuđen za utaju poreza i umešan u niz skandala, navode svetski mediji, a prenose “Vijesti.me“.

Anketa koju je sproveo institut „Swg“ za televiziju RAI pokazuje da bi Berluskonijevu partiju podržalo skoro 28 odsto birača, dok bi za Demokratsku partiju levog centra glasalo 24 odsto Italijana, a za pokret Pet zvezdica 20 odsto, javio je AFP.

Na parlamentarnim izborima u februaru koji su doveli do dvomesečnog političkog zastoja, Berluskonijeva partija je osvojila drugo mesto, odmah iza Demokratske partije. Anketa je sprovedena u utorak i sredu, pre nego što je vlada pristala na zahtev Berluskonijeve partije da ukine nepopularni porez na imovinu.

Partija Narod slobode i Demokratska partija, tradicionalni rivali na suprotnim stranama političkog spektra, trenutno čine nestabilnu vladajuću koaliciju koju predvodi premijer Enriko Leta. Berluskoni je ovog meseca iskoristio i poslednje pravo žalbe na presudu za utaju poreza i preti mu izbacivanje iz parlamenta prvi put u političkoj karijeri.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *