Italija duguje više od dva triliona evra

Italija duguje više od dva triliona evra

1 jula 2013

EuroMoneyItalija bi mogla da zatraži hitnu pomoć od EU – spoljni dug ove zemlje dostigao je neverovatan iznos od 2,041 triliona evra.

„Fajnenšel tajms“ smatra da je Italija svojevremeno namjerno smanjila pokazatelje svog spoljnog duga da bi se bez prepreka učlanila u evrozonu. Nedavno su u italijanskoj štampi objavljene zanimljive informacije.

Polazeći od pesimističnih zaključaka druge po veličini banke Italije „Mediobanke“, jedan broj ekonomista tvrdi da će Italija narednih mjeseci objaviti djelimični bankrot, kao što se to nedavno desilo sa Grčkom. Ipak, neki finansisjki eksperti, uprkos svemu, smatraju da se Grčka i Italija ne mogu porediti.

Đuzepe di Taranta, poznati ekonomista i profesor Rimskog univerziteta „Luis Gvido Karli“, ne poriče da je državni dug Italije – ogroman. Istovremeno, ističe on, Italijani su vlasnici državne svojine, koja se procjenjuje na jedan trilion i 800 milijardi evra.

Osim toga, privatna lica u Italiji imaju svojinu koja je trostruko veća od državih dugova. Međutim, Italija je primorana da se bori protiv čitavog kompleksa socijalno-ekonomskih problema, a najaktuelniji je nivo nezaposenosti od 12 odsto. Odakle će rukovodstvo zemlje uzeti sredstva za restrukturizaciju duga od dva triliona evra?

Italijani smatraju da treba izmijeniti bazične evropske sporazume – Mastriški i Lisabonski.mPravila upisana u te dokumente sporo, ali sigurno vode ka agoniji – smatraju ekonomisti.

Mora biti odbačena politika „stroge ekonomije“ Brisela i treba usmjeriti napore na mjere za stimulisanje ekonomskog rasta.Italijanski finansijski stručnjaci vjeruju da se mora postići ekonomski rast koji je garant zapošljavanja. U protivnom, nema izvlačenja iz ekonomskog škripca koji sve više pritišće Italiju.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *