ИТАЛИЈА ШАЉЕ РАКЕТЕ УКРАЈИНИ?!

ITALIJA ŠALJE RAKETE UKRAJINI?!

18 juna 2024

ITALIJA bi mogla da isporuči Ukrajini rakete velikog dometa „storm šedou“ sa kojima potencijalno mogu da se izvode napadi u dubinu ruske teritorije, piše italijanski list „Fato kotidijano“ pozivajući se na izvore.

Kako se ističe u članku ovog lista koji je inače kritički nastrojen prema vlastima, isporuka ovog oružja Kijevu znači promenu političkog stava premijera Đorđe Meloni prema sukobu u Ukrajini.Naime, u vreme kampanje za evropske izbore to nepopularno pitanje nije pominjano u programu stranke Meloni a i ona sama je izbegavala.

„Sada, posle glasanja, pošto su snage usredsređene na pacifističke poruke doživele neuspeh, Meloni se vratila iskonskim proatlantskim stavovima….. za nekoliko nedelja vlada će objaviti dokument o slanju oružja koji je nestao tokom predizborne kampanje“, ističe list.

Ministar odbrane Gvido Krozeto namerava da to oružje obuhvati devetim paketom vojne pomoći na sednici parlamentarnog Odbora za nacionalnu bezbednost do kraja juna.

Na spisku je i PVO sistem „Samp-T“ korišćen u misiji u Kuvajtu.

Podsetimo, rakete „storm šedou“ proizvele su zajednički Francuska i Velika Britanija (u Francuskoj se zove „skalp“). Njihov domet je od 250 do 560 kilometara u zavisnosti od modifikacija.

Podsetimo, više zapadnih država dalo je Kijevu dozvolu da stranim oružjem gađaju ciljeve u dubini ruske teritorije.

Konačna odluka biće doneta do samita NATO u Vašingtonu 9-11. jula.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Luka says:

    Bila je jednom ona pesma "Lutka koja kaže ne " . Pravo je pitanje kako nešto što je do nedavno bilo "ne " postaje "da " ? .Da li je u pitanju ( nagovešteni ?) štap ili ( obećana *) šargarepa ili njihova "perfektna " kombinacija za zbunjivanje ? Valja ptimetiti da su te i takve tehnika primenjivane uglavnom na tzv, "Zapadnom Balkanu " ali kako "lutka koja kaže ne " odjednom počinje da govori "da " i da li su "Nalkanski " tretmani i nešto šire praktikovani ostaje delimično nejasno. Ili se to istorija ponavlja ? Istina ranije bilo raketa ali to sile osovine i satelite nije smetalo da probaju sa vojskom na terenu. Umesto da gledaju da li im je ili šta im je kao realno italijansko ostalo van Italije oni bi izgleda ponovo na istočni front.Ipak ako tamo u Italiji ima tragova fašizma to još ne znači da im je i danas pamet bar malo veća od želja.Ili su " unutarmobilizacioni " mehanizmi prejaki pa neko " ne" ubrzano postaje "da " ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *