Italija šalje ratne brodove u vode oko Sirije

Italija šalje ratne brodove u vode oko Sirije

7 septembra 2013

tndoria-rm07aItalijanska mornarica poslala je ratni brod na prostor istočnog Mediterana. Informacije govore kako se radi o 153 metarskom razaraču Andrea Doria koji će „pratiti situaciju“ iz blizine obale Libana, potvrdili su juče iz talijanske mornarice. Pojedini izvori sugerišu kako bi se brod mogao iskoristiti za evakuaciju italijanskih snaga iz Libana ukoliko sukob zahvati i ovu zemlju. Podsetimo, američki Stejt Department juče je izdao naredbu za evakuaciju svih američkih diplomata, osim nužnog osoblja u ambasadi, iz Libana.

Italijanska mornarica ističe: „ovaj brod je najbolja mogućnost ukoliko se pojavi potreba za brzom evakuacijom“. Takođe su potvrdili kako je u blizinu Libana poslata fregata „Maestrale“.

Podsetimo, oko 1,100 italijanskih vojnika trenutno se nalazi u Libanu u sklopu mirovne misije UN-a (UNIFIL) u kojoj učestvuje oko 10,000 vojnika iz više zemalja.

Za pretpostaviti je kako će talijanski brodovi zaista biti u vodama oko Sirije isključivo s ciljem „posmatranja“ situacije i eventualne evakuacije italijanskih snaga iz Libana, jer italijanska Vlada je već ranije istakla kako odbacuju svaku mogućnost učestvovanja u mogućem vojnom napadu na Siriju bez jasnog mandata UN Saveta bezbednosti.

Prošlog meseca italijanska ministarkaspoljnih poslova, Ema Bonino, istakla je kako bi svaki vojni napad na Siriju mogao rezultirati „globalnim sukobom“ te kako je „diplomatija jedino rešenje za sirijski konflikt“.

Italijanski premijer Enriko Leta potvrdio je nakon G20 samita kako je svetska zajednica „podeljena“ po pitanju Sirije. Leta je potpisao Obaminu izjavu o Siriji u sklopu G20 summita, ali ističe kako je i lično rekao Obami kako Italija neće učestvovati u napadu na Siriju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *