Italija: Senator rekao za ministarku da je kao orangutan

Italija: Senator rekao za ministarku da je kao orangutan

14 jula 2013

Cecile-Kyenge_2552049bSenator Roberto Kalderoli iz anti-imigracione italijanske partije „Severne lige“ našao se danas na meti kritike nakon što je izjavio da prva tamnoputa ministarka u vladi Italije Sesil Kašeta Kjenga, koja vodi Ministarstvo za imigraciju, podseća na orangutana.

Premijer Enriko Leta je rekao da je jučerašnja izjava senatora neprihvatljiva.

„Ja volim životinje…ali kada vidim slike Kjenge, ne mogu da prestanem da mislim koliko ima sličnosti s orangutanom“, preneta je senatorova izjava sa partijskog sastanka u severnom gradu Trevilju, prenio je AFP.

Ta njegova opaska izazvala je, kako navodi francuska agencija, opštu osudu u Italiji.

„Reči koje su u današnjoj štampi pripisane senatoru Kalderoliju, u vezi sa Sesil Kjenge, neprihvatljive su i prelaze svaku granicu“, rekao je Leta u današnjem saopštenju. Dvojica poslanika iz Demokratske partije levog-centra, Halid Čaouki i Đani Kuperlo, zatražili su ostavku Kalderolija, koji je i zamenik predsednika Senata.

„Izjava o ministarki Kjenge nije dostojna čoveka koji predstavlja naše institucije“, rekao je Kuperlo.

Kalderoli je poznat po svojih provokativnim komentarima i delima. Godine 2006., on je bio prinuđen da podnese ostavku iz vlade tadašnjeg premijera Silvija Berluskonija nakon što je nosio majicu sa karikaturom u kojoj se ismeva islamski prorok Muhamed.

Kjenge, po profesiji oftalmolog i državljanka Italije poreklom iz Demokratske Republike Kongo, suočila se s mnogim rasističkim napadima od kada je u februaru postavljena za ministarku, podsjetio je AFP.

Takođe je privukla oštre kritike Severne lige, zbog planova da predloži zakon koji bi omogućio deci rođenoj u Italiji od roditelja imigranata, da automatski dobiju državljanstvo, umesto da na to čekaju do 18. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *