ИТАЛИЈАНИ НАЈАВИЛИ ИЗЛАЗАК ИЗ ЕУ!?

ITALIJANI NAJAVILI IZLAZAK IZ EU!?

30 novembra 2020

Podaci Euronjuzove ankete sprovedene u leto sugerišu da je Italija od svih država članica EU najspremnija da razmotri izlazak iz Unije ako se Bregzit pokaže korisnim za Veliku Britaniju.

Portparol stranke Italegzit Serđo Montanaro otkrio je planove za izlazak Rima iz Evropske unije za manje od dve godine, prenosi Ekspres.U ekskluzivnom intervjuu za taj medij, on je rekao: „Naš cilj je da napustimo EU i to je moguće. Reč je o političkoj volji. Italijani, baš kao i Britanci, žele da izađu iz ovog kaveza“.

Montanaro je istakao da je plan prilično jednostavan i zavisi od dovođenja u parlament ljudi koji žele da napuste Evropsku uniju.

„Nedavno su prikupljeni potpisi, ali oni su besmisleni jer na kraju samo sakupljaju prašinu. Nameravamo da sve uvedemo u parlament“, kazao je Montanaro.

Portparol italijanske verzije Bregzita naveo je: „Problem je u tome što postoji konfuzija oko toga šta treba da se uradi … a zapravo je vrlo jednostavno. Da smo mi vladajuća stranka, prvo što bismo uradili je pokretanje člana 50 Lisabonskog sporazuma. Onda bismo uveli paralelnu valutu uz evro i bile bi potrebne dve godine da se stvarno napusti blok“.

Montanaro je dodao da bi nakon toga Italegzit težio ka pregovorima sa drugim državama, onima koje bi želele da sklapaju trgovinske ugovore sa njima.

„Ovo radimo jer verujemo da šaljemo poruku nacionalnog identiteta. Vratićemo kontrolu nad nacijom i valutom“.

Montanaro tvrdi da je Italegzit, formiran u julu 2020. godine, inspirisan liderom Bregzita Najdželom Faražom, kome pripisuju zasluge za raskid odnosa Britanije s Briselom.

„Mnogo mu se divimo. Za ljude koji žele da napuste EU, i to ne samo za Italijane, već i za Holanđane, Francuze i Grke, on je oličenje sposobnosti da to učine“, rekao je Montanaro o Faražu.

„Anti-EU osećanja“

Lideri EU potpisali su početkom leta veliki paket mera za oporavak od korona virusa vredan 750 milijardi evra, uključujući i fond EU koji će se koristiti kroz zajmove i grantove zemljama koje su najteže pogođene pandemijom. Budući da su među njima bile zemlje poput Italije i Španije, veliki izdatak proglašen je korisnim za Italiju, ali još uvek postoje sumnje da će to umanjiti anti-EU osećanja.

Italijani su počeli da gube veru u EU nakon što se nacija našla na prvoj liniji evropske migrantske krize 2015. Neuspeh EU da pomogne Rimu u jeku pandemije korone neki su protumačili kao „napuštanje“ Italije.Italijanski ambasador u EU, Mauricio Masari, u martu je u tekstu za Politiko zatražio pomoć Unije da pomogne Italiji u suzbijanju virusa.

„Rim ne bi smeo da bude prepušten sam sebi u rešavanju krize … Ovo je kriza koja zahteva globalni i, pre svega, evropski odgovor“, napisao je tada Masari.

Italija je takođe zadobila udarac u aprilu kada je EU glasala za odbijanje predloga Rima za uvođenje „korona-obveznica“, načina da EU podrži države članice u procesu izvlačenja iz recesije.

„Nemci i Holanđani su se dosledno protivili ideji uzajamnog duga, uprkos lošem stanju italijanskih javnih finansija“, izvestio je tada Gardijan.

Istraživanje Euronjuza pokazalo je da se 45 odsto ispitanih Italijana „ili složilo ili se čvrsto slaže sa idejom“ izlaska iz EU ako se Bregzit pokaže kao dobro rešenje za britansku ekonomiju.

KOMENTARI2 komentara

  1. Gagi says:

    Sve nacionalno svesne drzave koje drze do svog dostojanstva ce tako uciniti. Srecan zivot razlicitog naroda i kulturne raznolikosti je masonska utopija i alat pomocu koga oni vladaju. Svi dosadasnji ratovi u europi su se vodili iz istog razloga, nametne se neki Briselski komitet kojim vlada nemacka bulumenta i krene otimanje od drugih naroda .Nemacka je danas kulturna i ekonomska predvodnica Europe, kako je to moguce posle svih istorijskih zlodela koja je napravila toj europi. Koja je to "ekipa" abolirala taj narod od tolikih zlodela i protezirala je do ovih visina da ponovo moze da ucenjuje i maltretira druge narode. Shvatili su to Britanci koji su strasno postradali od tog naroda. Jedino to nisu shvatili ovi "nasi" mozgovi, zapravo jesu ali ih bas briga. Njih jedino interesuju predpristupni fondovi od kojih lepo zivi jedan povlascen krug "zasluznih" u ovoj drzavi. Zbog njihovog lagodnog zivota preostali narod mora da trpi svakakve pederske ucene i ovaj kulturni cunami, drobljenje teritorije i tanjenje suvereniteta. To su isti oni koji su se svojevremeno "herojski" borili protiv nemaca i na toj borbi stvorili ovu njihovu drzavu, nekako brzo zaboravise ko im je neprijatelj i poletese mu u zagrljaj. Danas su Rusi njihovi najveci neprijatelji i protivnici, isti oni koji su stvarno oslobodili ovu zemlju a oni im se na kraju kvarno prikljucili i postali pobednici i heroji. Prodane i proklete duse.

  2. da da says:

    Italija je dužna Nemačkoj (javni dug) 2.5 hiljade milijardi eura,pa sad gledajte jel Italija ima svoju politiku ili mora slušati gazdu iz Berlina.Talijanske plate su oko 1300-1500 eura,teška sirotinja koja 20 dana jede pizzu,a 10 dana samo tečni paradajz,ajd barem imaju kvalitetan fudbal.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *