ИТАЛИЈАНИ ОПЛЕЛИ: „Себастијан Курц даје изјаве у стилу нацисте“

ITALIJANI OPLELI: „Sebastijan Kurc daje izjave u stilu naciste“

21 jula 2017

Gradonačelnik ostrva Lampeduza Salvatore Martelo osudio je zahtev šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca upućenom njegovom italijanskom kolegi Angelinu Alfanu da se ilegalni migranti, koji se spašavaju iz Mediterana, ne prebacuju na kopno.

– Takvu izjavu bih očekivao od neonaciste, a ne od predstavnika jedne zemlje članice EU. Očigledno da Kurc ne zna kolika je Lampeduza – rekao je gradonačelnik.

On je, u izjavi agenciji ANSA, podsetio da na Lampeduzi živi 6.000 stanovnika, koji se osećaju kao Evropljani.

– Iz reči Kurca vidim da ne zna kako migranti dolaze i kako se ophodimo prema njima. On ne zna koliko se ostrvo i njeno stanovništvo angažuju oko njihovog snabdevanja, kritikovao je Martelo.

I predsedavajući socijaldemokratske frakcije u parlamentu EU đani Pitela kritikovao je Kurca.

– On želi da Lampeduzu pretvori u kamp za migranate. To nije Evropa za koju se zalažemo – poručio je on preko Tvitera.

Kurc je j u četvrtak u Beču rekao da je Alfanu poručio da Austrija očekuje da će biti obustavljen trajekt za ilegalne migrante između italijanskih ostrva kao što je Lampeduza do kopna.

Kako je dodao, ako se oni sa ostvra što pre prebace na kopno i potom nastave put u pravcu severa, to može voditi ne samo preopterećenju u centralnoj Evropi već i ka tome da krijumčari zarađuju sve više, a tako i sve više ljudi davi u moru.

– Spasavanje iz mora ne sme da bude povezano sa kartom ka centralnoj Evropi – poručuje on.

Kurc je dodao da Alfano, po pitanju obustavljanja trajekta za izbeglice, nije istog mišljenja kao i on, ali da je priznao da propuštanje migranata ne smanjuje, već samo povećava problem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *