ИТАЛИЈАНИ ПОБЕСНЕЛИ: Немачка и Француска омаловажавају нас и ЕУ

ИТАЛИЈАНИ ПОБЕСНЕЛИ: Немачка и Француска омаловажавају нас и ЕУ

25 јануара 2019

Италијански премијер Ђузепе Kонте изјавио је да Немачка и Француска исмевају Италију и Европску унију споразумом ове две земље.

Према његовим речима, циљ је да Немачка добије стално место у Савету безбедности Уједињених нација, објавио је италијански лист “Kоријере дела сера”, преноси Ројтерс.

“Они искључиво мисле на сопствене националне интересе”, цитирао је овај дневник Kонтеову изјаву.Ројтерс подсећа да су лидери Француске и Немачке у уторак потписали нови споразум, поручивши да ће приоритет немачко-француске дипломатије бити то да Немачка буде прихваћена као стална чланица Савета безбедности УН.

“Свакако наши савезници не могу да верују да ћемо ми седети и ћутати за столом и јамчити за одлуке које су други донели”, рекао је Kонте.

Шта су потписали Меркелова и Макрон

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон потписали су данас нови споразум о јачању немачко-француских односа.

Такође, тим споразумом двоје лидера шаљу позитивну поруку Европској унији, ослабљеној порастом национализама.

Француска и Немачка су се сложиле да прошире уговор о послератном помирењу из 1963. у настојању да покажу да је осовина Европске уније и даље јака, упркос нарастајућем еуроскептизму и национализму у неким другим државама чланицама.

Проширење Јелисејског уговора око којег су се сагласиле владе две државе, Меркел и Макрон су потписали у немачком пограничном граду Ахену, историјском симболу европског јединства, преноси Ројтерс.

У тексту споразума, у који је агенција имала увид, стоји да ће “две државе овим споразумом проширити своју сарадњу у спољним пословима, пословима одбране, спољне и унутрашње безбедности и развоју, а истовремено ће заједнички радити на јачању способности Европе да делује независно”.

У Паризу је, из кабинета председника Макрона, раније саопштено да ће “проширење Јелисејског уговора помоћи европским силама да се ухвате у коштац са изазовима са којима ће се суочити у 21. веку” и да се овим споразумом предвиђа њихово “даље продубљивање заједничког ангажмана у циљу веће сигурности и даљег просперитета две државе у Европи која је још више суверена, уједињена и демократска”.

Проширењем овог уговора, који је договорен током прошле године, прецизира се и да ће један од приоритетних циљева француско-немачке дипломатије бити омогућавање Немачкој да постане стална чланица Савета безбедности УН, у телу у којем она већ годинама покушава да обезбеди већи утицај, а где су већ заступљени њени савезници САД, Велика Британија и Француска, наводи британска агенција.

Поред САД, Велике Британије и Француске, сталне чланице Савета безбедности УН су Русија и Kина.

Ројтерс наводи да је, иако је јасно да ће и Немачка и Француска остати посвећене ЕУ и НАТО, овај споразум и јасан сигнал да ће две државе удружити напоре у борби са неким националистичким политичарима како би сачували Европску унију са 28 чланица.

То је јасна потврда да, суочавајући се с новим изазовима као што је администрација председника Доналда Трумпа у САД, или владе у Италији, Пољској и Мађарској, Меркел и Макрон не желе никакав напредак за еуроскептичне странке у Европском парламенту, оцењује Ројтерс.

Постигнути споразум две државе даље наглашава блиску сарадњу између обавештајних служби и полиције у борби против тероризма и организованог криминала, и посвећеност даљем економском приближавању две државе. Остале области сарадње које споразум укључује јесу култура, здравство, нове технологије и транспорт, преноси агенција. Ахен, место церемоније потписивања новог споразума, био је резиденција Kарла Великог, франачког владара, познатог и као “отац Европе”, пошто је успео да уједини већи део западне Европе почетком деветог века.

(Тањуг)

KOMENTARI2 коментара

  1. Velika Metla says:

    Није дискутабилно шта раде швабија и французчићи,него је питање шта ВИ радите? Ако сматрате да можете без њих онда напустите еу-рајх! А кога нема без њега се може,а и да се не може мора се без њега,јер га нема!

  2. milorad says:

    nemačka je PROGUTALA francusku,makron je potpisao GAŠENJE FRANCUSKE REPUBLIKE!! Izgleda da su nemci ipak legli na rudu za još jedna pohod na istok,za sada samo "političari" u nemačkoj, nacija još nije svesna šta se kuva.Pa ako uspeju da poteraju nemačkog ovčara ponovo na istok, apsolutno je sigurno da će se taj rat zavrišiti genocidom nad nemcima, još jednom ako čuju nemački na svojim granicma rusi će ih spaliti ne do temelja nego ispod zemlje, neće ni termiti preživeti tamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u