ИТАЛИЈАНИ ПОБЕСНЕЛИ: Немачка и Француска омаловажавају нас и ЕУ

ITALIJANI POBESNELI: Nemačka i Francuska omalovažavaju nas i EU

25 januara 2019

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je da Nemačka i Francuska ismevaju Italiju i Evropsku uniju sporazumom ove dve zemlje.

Prema njegovim rečima, cilj je da Nemačka dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, objavio je italijanski list “Korijere dela sera”, prenosi Rojters.

“Oni isključivo misle na sopstvene nacionalne interese”, citirao je ovaj dnevnik Konteovu izjavu.Rojters podseća da su lideri Francuske i Nemačke u utorak potpisali novi sporazum, poručivši da će prioritet nemačko-francuske diplomatije biti to da Nemačka bude prihvaćena kao stalna članica Saveta bezbednosti UN.

“Svakako naši saveznici ne mogu da veruju da ćemo mi sedeti i ćutati za stolom i jamčiti za odluke koje su drugi doneli”, rekao je Konte.

Šta su potpisali Merkelova i Makron

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron potpisali su danas novi sporazum o jačanju nemačko-francuskih odnosa.

Takođe, tim sporazumom dvoje lidera šalju pozitivnu poruku Evropskoj uniji, oslabljenoj porastom nacionalizama.

Francuska i Nemačka su se složile da prošire ugovor o posleratnom pomirenju iz 1963. u nastojanju da pokažu da je osovina Evropske unije i dalje jaka, uprkos narastajućem euroskeptizmu i nacionalizmu u nekim drugim državama članicama.

Proširenje Jelisejskog ugovora oko kojeg su se saglasile vlade dve države, Merkel i Makron su potpisali u nemačkom pograničnom gradu Ahenu, istorijskom simbolu evropskog jedinstva, prenosi Rojters.

U tekstu sporazuma, u koji je agencija imala uvid, stoji da će “dve države ovim sporazumom proširiti svoju saradnju u spoljnim poslovima, poslovima odbrane, spoljne i unutrašnje bezbednosti i razvoju, a istovremeno će zajednički raditi na jačanju sposobnosti Evrope da deluje nezavisno”.

U Parizu je, iz kabineta predsednika Makrona, ranije saopšteno da će “proširenje Jelisejskog ugovora pomoći evropskim silama da se uhvate u koštac sa izazovima sa kojima će se suočiti u 21. veku” i da se ovim sporazumom predviđa njihovo “dalje produbljivanje zajedničkog angažmana u cilju veće sigurnosti i daljeg prosperiteta dve države u Evropi koja je još više suverena, ujedinjena i demokratska”.

Proširenjem ovog ugovora, koji je dogovoren tokom prošle godine, precizira se i da će jedan od prioritetnih ciljeva francusko-nemačke diplomatije biti omogućavanje Nemačkoj da postane stalna članica Saveta bezbednosti UN, u telu u kojem ona već godinama pokušava da obezbedi veći uticaj, a gde su već zastupljeni njeni saveznici SAD, Velika Britanija i Francuska, navodi britanska agencija.

Pored SAD, Velike Britanije i Francuske, stalne članice Saveta bezbednosti UN su Rusija i Kina.

Rojters navodi da je, iako je jasno da će i Nemačka i Francuska ostati posvećene EU i NATO, ovaj sporazum i jasan signal da će dve države udružiti napore u borbi sa nekim nacionalističkim političarima kako bi sačuvali Evropsku uniju sa 28 članica.

To je jasna potvrda da, suočavajući se s novim izazovima kao što je administracija predsednika Donalda Trumpa u SAD, ili vlade u Italiji, Poljskoj i Mađarskoj, Merkel i Makron ne žele nikakav napredak za euroskeptične stranke u Evropskom parlamentu, ocenjuje Rojters.

Postignuti sporazum dve države dalje naglašava blisku saradnju između obaveštajnih službi i policije u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, i posvećenost daljem ekonomskom približavanju dve države. Ostale oblasti saradnje koje sporazum uključuje jesu kultura, zdravstvo, nove tehnologije i transport, prenosi agencija. Ahen, mesto ceremonije potpisivanja novog sporazuma, bio je rezidencija Karla Velikog, franačkog vladara, poznatog i kao “otac Evrope”, pošto je uspeo da ujedini veći deo zapadne Evrope početkom devetog veka.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Nije diskutabilno šta rade švabija i francuzčići,nego je pitanje šta VI radite? Ako smatrate da možete bez njih onda napustite eu-rajh! A koga nema bez njega se može,a i da se ne može mora se bez njega,jer ga nema!

  2. milorad says:

    nemačka je PROGUTALA francusku,makron je potpisao GAŠENJE FRANCUSKE REPUBLIKE!! Izgleda da su nemci ipak legli na rudu za još jedna pohod na istok,za sada samo "političari" u nemačkoj, nacija još nije svesna šta se kuva.Pa ako uspeju da poteraju nemačkog ovčara ponovo na istok, apsolutno je sigurno da će se taj rat zavrišiti genocidom nad nemcima, još jednom ako čuju nemački na svojim granicma rusi će ih spaliti ne do temelja nego ispod zemlje, neće ni termiti preživeti tamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *