ITALIJANI, POLJACI I FINCI PORUČILI: Evropa se brani na mostu u Kosovskoj Mitrovici!

ITALIJANI, POLJACI I FINCI PORUČILI: Evropa se brani na mostu u Kosovskoj Mitrovici!

9 novembra 2014

Evropski-vront-solidarnosti-sa-Kosovom1-650x417Članovi Evropskog fronta solidarnosti sa Kosovom posetili su Srbiju kako bi uručili pomoć vidu sportske opreme školi Šarski odred u Štrpcu. Pored posete enklavama i istorijskim spomenicima naše zemlje članovi EFSK koji su došli iz Italije, Poljske i Finske uputili su poruku da se granica Evrope brani sa srpske strane mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Kako kaže za Pravdu Mateo Kaponeti koordinator EFSK u Italiji, njihova organizacija osnovana je sa ciljem davanje podrške pravu Srbije na svoj suverenitet. „Mi imamo članove u Italiji, Češkoj, Španiji, Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj, Poljskoj, Grčkoj a ima zainterosvanih i u drugim zemljama Evrope, a sve nas je okupio zajednički cilj pomognemo ljudima koji žive u enklavama. Za nas ne postoji Kosovo koje je van Srbije i želimo da uputimo poruku podrške sa ovog mosta gde Srbi brane granicu onoga što pretstavlja izvorna Evropa“, istakao je Kaponeti.

Među aktivistima koji su posetili Kosovo bila su četiri Poljaka. Karol Puteržik kaže da su oni ovde, kako bi potvrdili vekovnu solidarnost dva slovenska naroda. „Nama je čast da možemo da pomognemo bratskom narodu na Kosovu, Poljaci i Srbi imaju istu istoriju, vitezovi iz Poljske su ovde došli 1389. da bi se borili na strani Srba. Drugi svetski rat je to ponovio kada su se poljski nacionalisti borili na istoj strani kao i četnici. Nacionalni heroj poljskog naroda vitez Zaviša Čarni koji je učestvovao Grunvaldskoj bici protiv Tevtonskog reda, poginuo je u Srbiji boreći se protiv Turaka tokom bitke u Golubovcu“.

„Poznato nam je ponašanje i mentalitet Albanaca koji su došli u Finsku, primera radi kriminalce iz Somalije koj važe za jedne od najbrutalnijih u Evopi, Albancu su nakon svog dolaska uspeli da da proteraju iz većih gradova juga Finske. To govori dovoljno o čemu se radi u sukobu između Srba i Albanaca i sa čime se narod ovde susreće“, kaže Ali Rila koji je na Kosovo doputovao iz Finske.

„Narodi Evrope nisu isto što i unija u Briselu, i ova poseta pokazuje da u Evrpi postoje ljudi koji su spremni da se aktiviraju kao podrška Srbiji po pitanju Kosmeta. Naša zemlja je primer šta čeka zemlje evropskog kontinenta ukoliko nastave sa fanatičnom primenom ideja otvorenih granica i multikulturalizma koji razara sve različitosti u tradicijama naroda Evrope, zato je naša dužnost da sarađujemo sa organizacijama kao što je EFSK, i prikažemo pravu situaciju na Kosovu koja je dijametralno suprotna od onoga što prikazuju propagandni mediji na Zapadu“, rekao je Dragan Pilipović u ime omladine SRS i dodao:

„Ono što se dešava na Kosovu i Metohiji je zajednički problem Srba, Francuza, Italijana, Grka i svih ostalih naroda bez obzira na poteze režima koji su u tim zemljama na vlasti, jer se sutra neko novo Kosovo može pojaviti na jugu Italije, na severozapadu Grčke ili u Francuskoj“.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *