ИТАЛИЈАНИ траже истину о ОСИРОМАШЕНОМ УРАНИЈУМУ

ITALIJANI traže istinu o OSIROMAŠENOM URANIJUMU

1 aprila 2019

„ŽRTVE osiromašenog uranijuma – Godina dana posle 4.Parlamentarne komisije za istragu, sadašnjost i budućnost.“ Ovo je naziv naučnog skupa posvećenog stradalim italijanskim vojnicima koji su boravili u misijama na terenima bombardovanim NATO projektilima sa osiromašenim uranijumom koji će biti održan u Rimu 4. aprila.Kako se očekuje, stručnjaci iz raznih oblasti saopštiće dramatične podatke o žrtvama osiromašenog uranijuma, a cilj skupa koji organizuje grupa „Žrtve osiromašenog uranijuma“ je da se javnosti saopšti dokle se stiglo u rešavanju problema u kome se godinama nalaze italijanski vojnici i porodice preminulih. U diskusiji će učestvovati prvi put predstavnici vlade – italijanski ministar zdravlja Đulija Grilo i ministar za odbranu Elizabeta Trenta i ukazati koje će akcije po ovom pitanju zvanični Rim preduzeti. To je, ujedno prvi put da se na taj način oglašavaju italijanska ministarstva koja, iako su isplaćivala odštetu žrtvama, dosad nisu priznavala osiromašeni uranijum kao faktor obolevanja vojnika na bombardovanim terenima.

Italijanska parlamentarna komisija za istragu o osirimašenom uranijumu, kojom je predsedavao poslanik Đanpjero Skanu, prošle godine je ogromnom većinom usvojila dokument kojim se ovaj problem može razrešiti i uvrstila nekoliko amandmana u Zakon o budžetu. U međuvremenu je ministarstvo odbrane Italije najavilo „da će javno da pokaže kako je odlučilo da započne akciju zaštite prava oštećenih vojnika“.

BORBA ADVOKATA TARTALJE

„NOVOSTI“ su već pisale o dvojici aktera koji učestvuju na ovom skupu. Reč je o advokatu „Vojne opservatorije“ Anđelu Fjoreu Tartalji, koji je u 19 godina borbe za italijanske žrtve dobio veliki broj sudskih presuda, uz pomoć Domenika Leđera koji je posedovao dragocene podatke kako o NATO, tako i o bombardovanju osiromašenim uranijumom.

(Novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Rac says:

  Ne kaže baka tek tako:"Zlo radjenje-gotovo suđenje." nato alijansa i treba da skapa u svojim izotopima, koje su drugima namenili.

 2. petrovgrad says:

  Neko mora biti žrtva da gazi mine. Pozicija Italijana nije popravljena od 1943 god. od trenutka kada su se Nemca povlačili iz Staljingrada, nogama su izbacivali Italijane iz kamiona, da bi brže i što dalje odmakli od dometa kaćuša. Šta se to toliko promenilo od trećeg do četvrtog rajha. Mačkojedi, svatite takva Vam je tura.

  • Zoran says:

   KO ih izbacivao nogama iz kamiona? Nemci? A sta trazili oni sa Nemcima? Jadni Italijani, svi protiv njih.

  • Zoran says:

   A sta jadni Italijqani radili u prvom svestkom ratu, sa kim ono behu zajedno? :) Jadni Italijani.

 3. samostalan says:

  Ispravka ... nesto… jos im nije jasno …

 4. Vojin Pantic says:

  Da li je gore spomenuti Anđelo Fjore Tartalja Kakav rođak našim prominentnim intelektualcima Oskaru i Gvidu Tartalja?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *