Италијани у ЈАГОДИНИ терају раднике да за 200-250 евра раде и 10 сати дневно

Italijani u JAGODINI teraju radnike da za 200-250 evra rade i 10 sati dnevno

17 novembra 2015

00134Radnici italijanske fabrike za proizvodnju automobilskih cerada „Konfecioni Andrea” u Jagodini organizovali su danas jednočasovni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, nepoštovanja radničkih i sindikalnih prava.

Izvršni sekretar Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost” Dragan Vesić izjavio je da radnici od rukovodstva traže objašnjenje zašto je uvedeno desetočasovno radno vreme kao i da im plate budu povećane.

„Radnici traže da se povećaju plate, topli obrok i regres, da se prekine sa kaznama i represivnim merama i da se formira Odbor za bezbednost i zdravlje na radu jer ima puno povreda”, rekao je Vesić.

On je dodao da je sindikat „Nezavisnost”, koji je organizovao današnji štrajk, pre dva meseca obavio razgovor sa poslovodstvom fabrike u kome je ukazao na bahat odnos prema zaposlenima.

„Uveli su desetočasovno radno vreme a da nas nisu obavestili zašto su to uradili. Zatim radnicima daju norme koje se menjaju i u toku radnog vremena, a zbog neispunjenja norme dobijaju famozne ‘službene beleške’. Posle tih pet beleški dobija se otkaz”, kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, predstavnici sindikata obavestili su o svemu vlasnika matične kompanije u Italiji i svetsku sindikalnu federaciju IndustriALL Global Union, čiji su punopravni članovi, a razgovarali su i sa predsednikom Skupštine grada Jagodina Draganom Markovićem Palmom.

„Zarade su ovde jako niske i sa tim zaradama ne može da se formira porodica i obezbedi pristojan život. Topli obrok je 600 dinara mesečno i to je ponižavajuće. Sindikat neće dozvoliti da se gazi po dostojanstvu ljudi i radnika”, rekao je Vesić.

Predsednica sindikata „Nezavisnost” u fabrici „Konfecioni Andrea” Momirka Bojić navela je da plate zaposlenih u tom preduzeću iznose oko 200 evra, a da se sa toplim obrokom, regresom, noćnim i prekovremenim radom uvećavaju na oko 30.000 dinara.

„Norme su nerealne, a svaka naša greška košta od pet do 30 odsto od plate. Otkazi se svakodnevno dele. Ovde su i jako česte povrede na radu”, kazala je Bojić. Direktor jagodinske fabrike „Konfecioni Andrea” Darko Kikić izjavio je da se u tom preduzeću sve radi po zakonima Srbije.

„Desetočasovno radno vreme trajalo je dve nedelje zbog obima posla i sve im je plaćeno. Službene beleške su deo našeg sistema i svaka naša fabrika ih ima. Mi radimo po standardima ‘audija’ i ‘folksvagena’. Radi se na normu a naše norme su ostvarive. Ko prebaci normu dobija veću platu. Najmanja plata je ovde 20 odsto veća od minimalne plate u Srbiji i dobija se svakog 20-og u mesecu”, kazao je Kikić.

Fabrika „Konfecioni Andrea” otvorena je u martu 2013. godine. Trenutno ima 580 zaposlenih a očekuje se da će do kraja godine taj broj biti povećan na oko 850.

Država je obezbedila subvencije od 9.000 evra po radniku, dok je Jagodina dala besplatno zemljište sa kompletnom infrastrukturom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Goran says:

    Jesu li ovo Vucicevi ili Tadicevi ulagaci ??? osim ovakvih plata niti jedni njihovi veliki "investitori" nisu bili od koristi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *