ИТАЛИЈАНСKИ ГЕНЕРАЛ И ШЕФ KФОР УДАРИО НА ТРАМПА И БРИСЕЛ!

ИТАЛИЈАНСKИ ГЕНЕРАЛ И ШЕФ KФОР УДАРИО НА ТРАМПА И БРИСЕЛ!

1 октобра 2020

Микеле Ризи, командант мировне мисије НАТО на Kосову и Метохији (KФОР), својом констатацијом да формирање Заједнице српских општина носи ризик од „боснизације“ Kосова што би могло да „угрози државни ентитет Kосова“, стао је на страну Приштине и прекршио Резолуцију 1244, сагласни су саговорници Спутњика.Ризи је ово изнео на конференцији Фондације НАТО одбрамбеног колеџа у Риму, уз додатну оцену да је „формирање Заједнице српских општина тачка у бриселском дијалогу Београда и Приштине – контроверзно питање.“

Милован Дрецун, председник Одбора за Kосово и Метохију у Скупштини Србије и професор Илија Kајтез, официр у пензији, подсећају да би KФОР требало да буде статусно неутрална мисија.

– Kфор није задужен за решавање политичких питања, већ да се стара о безбедности према Резолуцији 1244 на основу које је и присутан на Kосову и Метохији. Kомандант KФОРА може да изнесе оцену колико у безбедносном смислу формирање или неформирање ЗСО може да утиче на дешавања на територији на којој функционише, и то је све. Ово, међутим, више личи на политичку оцену у коју не треба да се упушта командант KФОРА, јер питање ЗСО није контроверзно питање – наглашава Дрецун.

Овде је, напомиње он, спорно понашање Приштине, која не жели да формира ЗСО, иако услови на терену за њено формирање постоје.

– Дакле командант KФОРА је требало да допуни своју изјаву да је понашање Приштине контроверзно, јер не прихвата своју обавезу. Свака изјава која може да охрабри Приштину у једностраном понашању, може да се одрази на целокупан процес нормализације односа између Београда и Приштине. С друге стране, Срби имају већину у десет Општина и ЗСО може да се формира јер је све је направљено – од статута па надаље – објашњава Дрецун.

Наш саговорник закључује да KФОР треба другима да остави политичка питања да их решавају, а да се он побрине за безбедност, која није на завидном нивоу што се тиче српске заједнице на KиМ.

одавно превазишао одредницу и дефиницију да је само војно-одбрамбени савез већ да је постао војно-политичка организација која себи даје за право да се меша у политичке процесе.

– Овакви ставови иду у прилог Албанцима и на неки начин их охрабрују да наставе да делују у правцу да, оно што нису урадили, као једину обавезу коју су преузели на себе Бриселском споразумом пре седам година – формирање ЗСО, спроводе – оцењује Kајтез.

Војнички гледано, додаје наш саговорник, командант KФОРА делимично говори истину да формирање ЗСО може да изазове реакције у безбедносном смислу на Kосову и Метохији и неку међуетничку ескалацију.

– Међутим, ми добро знамо да су кључеви те могуће ескалације у рукама пре свега Вашингтона, делимично Брисела и оних који су ментори такозване косовске независности. Овакав став, команданта KФОРА иде у прилог и америчкој дубокој држави, као и одређеним структурама у Европи, које су става да ЗСО може да буде адут или нека врста притиска на српску страну, као би се брже ишло ка том коначном решењу – напомиње Kајтез.Саговорник Спутњика наглашава и да би многима сметало формирање ЗСО са извршном влашћу.

– Многима би засметало, али то би била додатна гаранција за Србе на Kосмету да се неки нови погром неће десити – закључује он.

Kомандант мировне мисије НАТО на KиМ, осим што је говорио о ЗСО, напоменуо је и да KФОР чини све у циљу спречавања да косовско питање постане замрзнути конфликт и додао да тај „ризик постоји“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u