ITALIJANSKI „IL GIORNALE“: Novi dogovor Rusije i Kine biće katastrofalan po EU

ITALIJANSKI „IL GIORNALE“: Novi dogovor Rusije i Kine biće katastrofalan po EU

23 maja 2014

put_djin_130Novo partnerstvo Rusije i Kine je kazna za Evropsku uniju – ocenio je poznati italijanski list Il Giornale, naglasivši da sporazum o preusmeravanju ruskog gasa na istok zasenio sva druga Vladimira Putina i Si Đinpinga.

Isti list je pri tom ukazao da će Italija – zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji na zahtev Vašingtona – izgubiti 10 milijardi evra, ali da „katastrofalne posledice sankcija tek nailaze“. Čak je upozorio da će se situacija za EU u narednim godinama „naglo pogoršati“, uprkos tome što je Nemačka trenutno glavni trgovinski partner Rusije.

„Kažnjavanje Moskve će značiti kažnjavanje Evrope u još većoj meri. Dovešće i do destabilizacije celog sveta i njegove podele na geopolitičke zone“ – uveren je Il Giornale.

Italijnaski list je ovome pridodao: „Ugovorom potpisanim sa rusijom, Kina sebi otvara tržišta Centralne Azije koja su ovako ili onako povezana sa Rusijom. Moskva, koja je centar Evroazije, odlično shvata da se težište nezaustavivo pomera na Istok. Za Rusiju u tome nema ničeg strašnog, a za Evropu će to biti prava katastrofa“.

Il Giornale je u ovom kontekstu apostrfirao i kineske investicije u razvoj alternativne energetike na Krimu, ukazavši da je Peking zbog tog projekta odbio ponudu da uloži pet milijardi dolara u solarnu stanicu u Nevadi.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mladen says:

    malo se EU preracunala u ovoj matematici,jel je zaboravila da najveca mudrost dolazi sa istoka dok krene gas iz rusije prema kini,videce Eu koliko ce im biti kubik gasa iz rusije kao i ukraini bez popusta,normalna cena,jel i Eu ima popust na ruski gas, a vec se pripremaju nove cene za jesen pojedinim zemljama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *