ИТАЛИЈАНСКИ ЛЕКАРИ ОБИЛАЗЕ СРБИЈУ: Потпуно шокирани како се Срби боре са КОРОНОМ!

ITALIJANSKI LEKARI OBILAZE SRBIJU: Potpuno šokirani kako se Srbi bore sa KORONOM!

13 avgusta 2020

Vođa grupe italijanskih lekara koja boravi u Srbiji, hirurg Jakopo Palavičini, ocenio je danas da se Srbija u borbi protiv koronavirusa može pohvaliti dobrom organizacijom i maksimalnim korišćenjem resursa koji, kako je dodao, u nekim slučajevima prevazilaze iskustva u Italiji.

„Zdravstvenim radnicima u Srbiji smo preneli naše dragoceno iskustvo s mehaničkom ventilacijom – asistiranim disanjem, kao i tehnike izvođenja ultrazvuka pluća na posebno teškim pacijentima, a mi smo mogli da naučimo i vidimo dobru praksu i vrlo dobru organizaciju i optimalno korišćenje resursa, koji su u nekim slučajevima daleko prevazilazili iskustva u Italiji“, rekao je Palavičini za Tanjug.Prema rečima hirurga Univerzitetske bolnice u Torinu, model organizacije resursa u Srbiji primenjen je na najbolji mogući način.

„Svi ljudi koji rade u zdravstvenim ustanovama koje smo posetili odlično rade, organizovano, bolnice su dobro opremljene“, rekao je Palavičini i apelovao na građane da se i oni ponašaju na odgovoran način kako bi pomogli svim tim stručnjacima da se lakše izađe iz složene situacije.

Istakao je da je celokupno osoblje u Srbiji, a sem u Beogradu, bili su i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, ne samo srdačno, već i otvoreno za dijalog i razmenu ideja i iskustava. „Uspostavili smo tesne veze“, naveo je Palavičini.

Upitan da li misli da je najgore prošlo, rekao je da nije epidemiolog da bi to mogao da komentariše, ali da bi svako želeo da zna i da predvidi budućnost.

„Nadamo se da je najgore iza nas, kolege su nam rekle da u Beogradu već ima manje pacijenata, više slobodnih kreveta, posebno na intenzivnoj nezi… Niko nema odgovor na to pitanje, mislim da je moguće da je najgore prošlo“, rekao je Palavičini, koji je prvi put u Srbiji.

Tim povodom kaže da je bio impresioniran ljudima, i da mu se svidelo ono što je video. „Volim ljude u Srbiji, ljubaznost koju smo doživeli bila je neverovatna, iznadsvih naših očekivanja“, rekao je Palavičini, šef tima u kome su i dva anesteziologa, lekar urgentne medicine, infektolog, hirurg i medicinska sestra, predstavnik osoblja za kritične slučajeve.

Oni su, kako je dodao, iz najrazličtijih delova Italije, Rima, Barija …

Italijanski tim će u Srbiji boraviti do nedelje, došli su 2. avgusta specijalnim letom, a boravili su u Kliničkom centru u Beogradu, na Klinici za infektivne i tropske bolesti, u KBC Zemun, Bežanijska kosa, ali i u bolnicama u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

„Posetili smo bolnice, i nove i stare, i one gde je rekonstrukcija u toku, ali bez obzira na te razlike, videli smo savršenu organizacjiju i vrlo dobro strukturu. Sve je bilo perfektno organizovano i svi timovi su bili spremni da se bore i izbore sa ovim velikim izazovom“, rekao je Palavičini.Dodao je da je ceo tim na čijem je čelu upravo završio razgovor sa ministrom zdravlja Zlatoborom Lončarem o nastavku saradnje, ne samo mogućnosti, već i o velikoj zainteresovanosti da se saradnja proširi i produbi. Bilo bi veliko zadovoljstvo da i srpski stručnjaci dođu u Italiju, rekao je on i dodao da je Vlada Italije pokrenula isti projekat u Azerbejdžanu i Albaniji.

„Naš tim došao je u Srbiju kako bi pružio pomoć i obuku na osnovu iskustva tokom petomesečne borbe s virusom. Razmena mišljenja i najbolje prakse sa lekarima i medicinskim osobljem u Srbiji moći će da pomogne u borbi protiv epidemije“, rekao je Palavičini. Tim čine i lekari Agostino Roazio, Andrea Marijano, Andrea Ronkarati i Vito Prokači i sestra Aliče Polano.

KOMENTARI5 komentara

 1. Ivke says:

  Nosi se zabaru

 2. test01 says:

  haha I ja sam sokiran sa ovom propagandom ali nista novo pod kapom nebeskom, sada su poceli da placaju i dovode neke strane nebitne likove da ih hvale - cist kretenizam!

 3. uddu says:

  Opa,došli žabari da vide kako "struka "efikasno ubija one koji su toliko ludi da se jave lekaru ako osete bilo kakvu,i najmanju prehladicu !

 4. Rista says:

  Posle samo par pohvala i "tanjug" sendviča, jasno mi bilo da se radi o propagandi. Nisam jedini a nisam ni prvi. Njima Kinezi i rusi pomagali a oni nama. Sve globalni propagatori i lezilebovići. Veži Konja, talijan. Znaš gde? Štos mene tiče možeš i da ga zajašeš, jer već je vezan u Srbiji ali ja bih više voleo onu sestru, mislim da je ona na slici a ne ti sa tom univerazlno bespomoćnom i idiotskom maskom. Lekari su prevazišli sve vrste kvislinga. Lekari su danas viši nivo kvislinga u svakoj državi sveta. I to globalnih kvislinga. Lekari danas su jedno od najvećih i najružnijih razočaranja u ljudskoj istoriji. Nažalost, trčeći slepo za zaradom, preko noći su pokazali da su ustvari postali pravi lešinari. Verujem da ima lekara koji moraju da ćute ali pošteno rade posao. Ipak, veliki deo lekara je prešao na stranu onih koji se spremaju da ubijaju ljude otrovima, virusima, vakcinama, izolacijama i bombama. Zarad para, postali su ubice. Nije mi jasno kako mogu da spavaju ovakvi kakvi su? Ni da vas Mengele izlego ne bi bili takvi.

 5. Kutlacha says:

  Da li ce Kisicka da ode sa njima...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *