ИТАЛИЈАНСКИ ЛЕКАРИ ОБИЛАЗЕ СРБИЈУ: Потпуно шокирани како се Срби боре са КОРОНОМ!

ИТАЛИЈАНСКИ ЛЕКАРИ ОБИЛАЗЕ СРБИЈУ: Потпуно шокирани како се Срби боре са КОРОНОМ!

13 августа 2020

Вођа групе италијанских лекара која борави у Србији, хирург Јакопо Палавичини, оценио је данас да се Србија у борби против коронавируса може похвалити добром организацијом и максималним коришћењем ресурса који, како је додао, у неким случајевима превазилазе искуства у Италији.

„Здравственим радницима у Србији смо пренели наше драгоцено искуство с механичком вентилацијом – асистираним дисањем, као и технике извођења ултразвука плућа на посебно тешким пацијентима, а ми смо могли да научимо и видимо добру праксу и врло добру организацију и оптимално коришћење ресурса, који су у неким случајевима далеко превазилазили искуства у Италији“, рекао је Палавичини за Тањуг.Према речима хирурга Универзитетске болнице у Торину, модел организације ресурса у Србији примењен је на најбољи могући начин.

„Сви људи који раде у здравственим установама које смо посетили одлично раде, организовано, болнице су добро опремљене“, рекао је Палавичини и апеловао на грађане да се и они понашају на одговоран начин како би помогли свим тим стручњацима да се лакше изађе из сложене ситуације.

Истакао је да је целокупно особље у Србији, а сем у Београду, били су и у Нишу, Kрагујевцу и Новом Саду, не само срдачно, већ и отворено за дијалог и размену идеја и искустава. „Успоставили смо тесне везе“, навео је Палавичини.

Упитан да ли мисли да је најгоре прошло, рекао је да није епидемиолог да би то могао да коментарише, али да би свако желео да зна и да предвиди будућност.

„Надамо се да је најгоре иза нас, колеге су нам рекле да у Београду већ има мање пацијената, више слободних кревета, посебно на интензивној нези… Нико нема одговор на то питање, мислим да је могуће да је најгоре прошло“, рекао је Палавичини, који је први пут у Србији.

Тим поводом каже да је био импресиониран људима, и да му се свидело оно што је видео. „Волим људе у Србији, љубазност коју смо доживели била је невероватна, изнадсвих наших очекивања“, рекао је Палавичини, шеф тима у коме су и два анестезиолога, лекар ургентне медицине, инфектолог, хирург и медицинска сестра, представник особља за критичне случајеве.

Они су, како је додао, из најразличтијих делова Италије, Рима, Барија …

Италијански тим ће у Србији боравити до недеље, дошли су 2. августа специјалним летом, а боравили су у Kлиничком центру у Београду, на Kлиници за инфективне и тропске болести, у KБЦ Земун, Бежанијска коса, али и у болницама у Kрагујевцу, Нишу и Новом Саду.

„Посетили смо болнице, и нове и старе, и оне где је реконструкција у току, али без обзира на те разлике, видели смо савршену организацјију и врло добро структуру. Све је било перфектно организовано и сви тимови су били спремни да се боре и изборе са овим великим изазовом“, рекао је Палавичини.Додао је да је цео тим на чијем је челу управо завршио разговор са министром здравља Златобором Лончарем о наставку сарадње, не само могућности, већ и о великој заинтересованости да се сарадња прошири и продуби. Било би велико задовољство да и српски стручњаци дођу у Италију, рекао је он и додао да је Влада Италије покренула исти пројекат у Азербејџану и Албанији.

„Наш тим дошао је у Србију како би пружио помоћ и обуку на основу искуства током петомесечне борбе с вирусом. Размена мишљења и најбоље праксе са лекарима и медицинским особљем у Србији моћи ће да помогне у борби против епидемије“, рекао је Палавичини. Тим чине и лекари Агостино Роазио, Андреа Маријано, Андреа Ронкарати и Вито Прокачи и сестра Аличе Полано.

KOMENTARI5 коментара

 1. test01 says:

  haha I ja sam sokiran sa ovom propagandom ali nista novo pod kapom nebeskom, sada su poceli da placaju i dovode neke strane nebitne likove da ih hvale - cist kretenizam!

 2. uddu says:

  Opa,došli žabari da vide kako "struka "efikasno ubija one koji su toliko ludi da se jave lekaru ako osete bilo kakvu,i najmanju prehladicu !

 3. Риста says:

  После само пар похвала и "танјуг" сендвича, јасно ми било да се ради о пропаганди. Нисам једини а нисам ни први. Њима Кинези и руси помагали а они нама. Све глобални пропагатори и лезилебовићи. Вежи Коња, талијан. Знаш где? Штос мене тиче можеш и да га зајашеш, јер већ је везан у Србији али ја бих више волео ону сестру, мислим да је она на слици а не ти са том универазлно беспомоћном и идиотском маском. Лекари су превазишли све врсте квислинга. Лекари су данас виши ниво квислинга у свакој држави света. И то глобалних квислинга. Лекари данас су једно од највећих и најружнијих разочарања у људској историји. Нажалост, трчећи слепо за зарадом, преко ноћи су показали да су уствари постали прави лешинари. Верујем да има лекара који морају да ћуте али поштено раде посао. Ипак, велики део лекара је прешао на страну оних који се спремају да убијају људе отровима, вирусима, вакцинама, изолацијама и бомбама. Зарад пара, постали су убице. Није ми јасно како могу да спавају овакви какви су? Ни да вас Менгеле излего не би били такви.

 4. Kutlacha says:

  Da li ce Kisicka da ode sa njima...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u