ИТАЛИЈАНСКИ МЕДИЈИ: Европа се претворила у америчку колонију

ITALIJANSKI MEDIJI: Evropa se pretvorila u američku koloniju

1 jula 2015

nato_euus_123Vašington je zemlje Evrope naveo da uvedu sankcije protiv Rusije, mobilisao je snage NATO pakta i stvorio atmosferu hladnog rata sa Rusijom. Ali, ne zato što se stvarno boji ruske agresije, već naprosto stoga što na taj način uklanja konkurente – ocenio je Il Giornale.

Italijanski dnevni list je ocenio da je Rusija nameravala da formira ekonomski i politički savez sa Evropom i da joj isporučuje naftu i gas u zamenu za tehnologije, ali da upravo to nije bilo po volji ne samo Vašingtona.

„Takvu saradnju SAD i Velika Britanija nisu mogle da dozvole jer upravo te dve zemlje teže da kontrolišu islamske države i njihovu naftu, uključujući i naftu bivše sovjetske Centralne Azije. Razdvajanjem Evrope i Rusije – SAD su prikočile njihov razvoj”.

Zato Amerikanci, Englezi i njihovi arapski saveznici sada sebe doživljavaju kao gospodare sveta.

Il Giornale zaključuje: „Kontinentalna Evropa je izgubila nezavisnost, svoje vlade i armije i pretvorila se u koloniju koju su preplavili islamski migranti”.

Stanjem stvari na svetskoj „velikoj šahovskoj tabli” i u Evropi pozabavio se i uticajni američki list The National Interest. Pritom je ukazao: „Blok NATO treba da postoji nezavisno od postojanja spoljnih izazova jer će biti pre svega u funkciji borbe sa unutrašnjim pretnjama, surovom istorijom Evrope i protivrečnosti među zapadnim zemljama”.

The National Interest podvlači: „Mada je prvobitno konfrontacija sa SSSR bila jedan od glavnih razloga stvaranja NATO, alijansa zapravo pomaže obuzdavanju neprijateljstava među evropskim državama. Zajednički sistem bezbednosti omogućio je da zemlje kao što su Francuska, Španija, Nemačka, Italija i Britanija – koje su vekovima ratovale između sebe – više nisu međusobno u konfliktu. Ukoliko bi se NATO raspao, njegovi bivši članovi bi se suočili sa novim izazovima i možda bi počeli da formiraju nove koalicije. Međutim, kroz jednu ili dve generacije u Evropi bi se pojavilo više alijansi koje su međusobno u neprijateljstvu, alijanse kakve sada postoje u Pacifičkom regionu i na Bliskom Istoku, kakve su kroz istoriju postojale i u samoj Evropi.

The National Interest procenjuje da postojanje NATO trenutno dovode u pitanje pre svega pretnje koje dolaze iznutra, a i konfrontacija sa Rusijom. Američki list smatra problematičnim uvlačenje u alijansu zemalja Istočne Evrope i bivših sovjetskih republika. Naročito Ukrajine i Gruzije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Steva says:

    Hvala na tekstu,ali ovo znaju i ljudi koji cak i ne znaju za internet i vrapci na grani.Dragi Italijani morate da pokrenete neke aktivnosti,demonstracije,javnu podrsku Caru Putinu.Svi mi to sve znamo a sto je najtragicnije niko nista ne preduzima.Nadam se da za narod Evrope jos nije kasno da kaze ne "demokratiji" EU-USA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *