ИТАЛИЈАНСKИ НОВИНАР: Путин применио кинеску војну тактику и победио

ITALIJANSKI NOVINAR: Putin primenio kinesku vojnu taktiku i pobedio

18 februara 2022

Ruski predsednik Vladimir Putin iskoristio je kinesku vojnu snagu, u borbi protiv zapadnih protivnika. Takve zaključke izneo je italijanski novinar Federiko Đulijani.

„Pokoriti neprijateljsku vojsku bez borbe, dokaz je najveće veštine. Ovo je jedna od najpoznatijih fraza sadržanih na stranicama drevne rasprave Umetnost ratovanja, koju je napisao kineski strateg Sun Cu.“Prema rečima novinara Federika Đulijanija, upravo je ova knjiga inspirisala ruskog predsednika Vladimira Putina, da reši ukrajinsku krizu, prenosi publikacija InsideOver.

„U svojoj vojnoj raspravi, koja uključuje različite predloge i savete, Sun Cu naziva veštim vođom onoga, koji uspe da pobedi neprijateljske trupe, uz najmanju štetu za svoju vojsku.

Posebno su cenjeni oni, koji su u stanju da to urade zaobilazeći otvorenu borbu.

Putin je uradio isto sa Ukrajinom“, rekao je italijanski novinar.

Autor InsideOver-a je naveo da su u poslednjih nekoliko nedelja zapadne zemlje više puta najavljivale namere Rusije, da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Čak su naveli „tačne datume” ruske ofanzive i zapretili Moskvi oštrim sankcijama.

Razlog za takve strahove bilo je raspoređivanje velike grupe ruskih trupa, u blizini ukrajinskih granica.

Kako je situacija postajala napeta, Vladimir Putin je ostao veran svojoj taktici, nije povlačio trupe ni u onim trenucima, kada se situacija zahuktala, do krajnjih granica.

U tom kontekstu, Moskva je postavila zahteve NATO-a, preporučujući zapadnoj vojnoj alijansi, da se drži dalje od granica Ruske Federacije.

Na kraju je ruska taktika uspela.

Ograničivši se na pomeranje samo nekoliko divizija ka ukrajinskim granicama, Putin je pokazao najveću veštinu, uspevši da pobedi svoje protivnike.Uradio je ono o čemu je Sun Cu pisao, u svojoj čuvenoj raspravi – pobedio je bez borbe.

„Ne znamo da li je Putina zaista inspirisao drevni kineski strateg ali njegovo prijateljstvo sa Si Đinpingom sugeriše, da bi ova hipoteza mogla biti više nego verodostojna“, rekao je Federiko Đulijani.

Indikativne su u tom pogledu izjave zvanične predstavnice ruskog MIP-a, Marije Zaharove.

Ona je rekla da će 15. februar 2022. godine ući u istoriju, kao dan neuspeha zapadne vojne propagande – „ponižena i uništena, bez ispaljenog metka“.

Činjenica je da su američki mediji preneli da je napad Rusije na Ukrajinu trebalo da se desi 15. februara (16. februara po moskovskom vremenu) ali se to na kraju, nije dogodilo.

(Borba.Info)

KOMENTARI8 komentara

 1. Dragan Pik-pantalon says:

  U čemu je njegova pobeda?

  • Zoran says:

   Ni u cemu....proterace mu Ruse iz Ukrajine ili ce da ga nateraju da udje u rat. Eto u tome. Mlacenej prazne slame.

  • Nikola says:

   Pobeda i to velika, samo što ste vi nepismeni da to shvatite?

 2. Filip says:

  Zašto Zapad stalno ističe da će Rusija napasti Ukrajinu? Pa zato što bi oni radije da zarate ove dve države, jer ne žele da ispune ono što od nih Rusija traži kao crvene linije. Oni ustvari kurv..ski nameštaju situaciju gde bi ratom zabašurili i izbegli ono što se od njih traži. Radije bi da drugi ratuje pošto se patološki plaše da se taj rat ne započne sa njima. Međutim ova taktika im ne uspeva pošto su ih Rusi pročitali i sa puno prava ne ispuštaju ih iz mengela.

 3. luka says:

  Reč je veoma staroj ali i ekstremno korisnoj knjizi " Umeće ratovanja " drevnog kineskog mudraca i stratega Sun Cu Vua korisnoj i za svakodnevni život u kome nema mesta i oružanoj borbi ali ima mesta za primenu u svakodnevnoj borbi za život i u poslovima koje ljudi obavljaju Nije je teško nabaviti .Toliko je korisna da je izučavaju studenti mnogih i nevojnih fakulteta na mnogim univerzitetima u svetu. Ne bi bilo loše da se ona uvrsti kao redovna literatura i na mnoge naše fakultete društvenih pa i drugih nauka . Iz nje se mogu maučiti neverovatno korisne stvari .

  • milorad5 says:

   Vrlo dubokoumna knjiga,koju,malo ko uopšte razume kako treba.Nije to za površne dramosere kao što je ovaj italijanski novinarčić,koji je negde,nekada,čuo za ovu frazu iz te knjige i očigledno GLUPO je primenio na neprimernom mestu,ne shvatajući šta ta fraza UOPŠTE ZNAČI.NIJE TO ZA SVAKOGA ali nek je čitaju,neće biti ništa gluplji zbog toga, a mali broj će možda nešto i stvarno naučiti:)

 4. Rostand says:

  Ovi zapadni magarci nonstop nešto filozofiraju i dramosere u stlu:Putin ovo,Putin ono,svemoćni Putin nadigro protivnika,bla bla,kenj,ser...a da vi lijepo odyebete od Rusije u skokovima i gledate svoja posla.

 5. Aleks says:

  Putin je car ima moc ! nije ovo vise sovjecki zavez ..ovo je russia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *