ITALIJANSKI POSLANIK U EVROPSKOM PARLAMENTU: EU da prizna Krim kao što je nekad priznala Kosovo

ITALIJANSKI POSLANIK U EVROPSKOM PARLAMENTU: EU da prizna Krim kao što je nekad priznala Kosovo

26 marta 2014

Pino-Arlacchi 233Evropa bi trebalo da prizna otcepljenje Krima od Ukrajine kao što je nekada priznala nezavisnost Kosova od Srbije, rekao je italijanski poslanik u Evropskom parlamentu Pino Arlaki.

„Podržali smo otcepljenje Kosova od Srbije čak i kada su na Kosovu bile trupe. A one su i dalje tamo. Deset hiljada vojnika NATO-a trenutno je bazirano na Kosovu. Reći da je krimski referendum nevažeći zbog toga što su na Krimu bile ruske trupe je smešno“, dodao je Arlaki agenciji Itar-Tass.

Evropska unija bi trebalo da prihvati da Krim pripada Rusiji pošto je to bila odluka velike većine Krimljana, rekao je on.
„Ne možemo da priznamo samoopredeljenje kada nam se to sviđa ili ne sviđa. To bi bilo protivno osnovnim principima demokratije“, ukazao je italijanski poslanik u EP.

On je, takođe, ocenio da bi sankcije EU protiv Rusije osakatile evropsku ekonomiju i smatra da bi stav Unije trebalo da se razlikuje od američkog.

„Evropa ne bi trebalo da insistira na proširivanju sankcija. Te sankcije su nerazumne. U stvari, one su uperene protiv nas“, rekao je italijanski član EP, a prenosi „Glas Rusije“.

Arlaki veruje da se EU neće zalagati za dodatne sankcije, pošto „ima sve razloge da sarađuje sa Ruskom Federacijom, i za to nema prepreka“.

S druge strane, napomenuo je, Sjedinjene Američke Države imaju potpuno drugačiji stav.

„SAD žele da postanu globalna vlast i svaka zemlja koja se sa tim ne slaže postaje njihov neprijatelj“, rekao je evropski poslanik i ocenio da će odnosi između Rusije i SAD verovatno ostati zategnuti.

Prema njegovim rečima, ukrajinska kriza je izazvana mešanjem EU u unutrašnja pitanja te zemlje.

„EU je podržala pobunu u Ukrajini, ne uzimajući u obzir to da je Ukrajina jedna komplikovana zemlja“, konstatovao je Arlaki, uz primedbu da je većina stanovnika Ukrajine proruski orijentisana i da govori ruski.

„Mi smo podržali jednu blagu revoluciju… Ali nismo uzeli u obzir prisustvo fašističkih elemenata u novoj (ukrajinskoj) vladi. Pet ministara u svojim biografijama imaju veze sa neonacističkom ideologijom. Kukavički zatvaramo oči pred onim što se dešava“, zaključio je italijanski predstavnik u Evropskom parlamentu.

KOMENTARI2 komentara

  1. velimir says:

    BRAVO ARLAKI SMOGAO SI SNAGE DA KAŽEŠ I POKAŽEŠ OSTALIMA DA IMA I ONIH KOJI DRUGAČIJE MISLE.

  2. Bucca says:

    SVAKA CAST NA LEKCIJI...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *