ITALIJANSKI PREDSEDNIK UPOZORAVA: Mogući socijalni nemiri i nasilje u zemlji

ITALIJANSKI PREDSEDNIK UPOZORAVA: Mogući socijalni nemiri i nasilje u zemlji

17 decembra 2013

giorgio-napolitano_1258-jpg-crop_displayItalijanski predsednik Đorđo Napolitano upozorio je juče na eskalaciju socijalnih nemira i nasilja u Italiji ukoliko vlada odmah ne sprovede reforme koje bi pomogle građanima koji su teško pogođeni ekonomskom krizom. Njegov komentar dolazi nakon što su prošle nedelje protesti zahvatili niz talijanskih gradova širom zemlje.

Italija prolazi kroz najveću posleratnu recesiju i nalazi se trenutno u najtežem stanju unutar evrozone, odmah iza Grčke. Finansijska tržišta i evropski partneri pomno prate razvoj situacije u Italiji pošto mnogi smatraju kako bi upravo Italija mogla uskoro postati glavni fokus nestabilnosti u evro bloku.

Hiljade ljudi su prošle nedelje izašli na ulice gradova širom zemlje kako bi protestovali protiv sve teže situacije u zemlji – prihodi padaju, nezaposlenost je prešla 12%, dok za mlade stanovnike Italije iznosi iznad 40%. Poseban gnev se stvara protiv italijanske političke klase koja je upletena u brojne skandale. Mnogi u Italiji smatraju kako se u ovoj kriznoj situaciji italijanski političari primarno brinu za svoje privatne  interese. Situacija je slična širom Evrope, ali italijanska politika – naročito aktuelna velika koalicija levog i desnog centra – posebno se zamerila narodu što je jasno vidljivo i iz aktuelnih protesta gde je jedan od centralnih zahteva odlazak kompletne političke nomenklature.

Uloga predsednika u Italiji je većinom ceremonijalna, no u poslednje vreme Napolitano je ipak imao dosta posla te je u nekoliko navrata intervenisao kako bi pokušao smiriti političare i naterati ih da za sada svoje svađe ostave po strani i koncentrišu se isključivo na s provođenje reformi koje bi trebale adresirati aktuelnu duboku, ali i za mir u zemlji, opasnu krizu.

U svojoj poruci koji je juče uputio iz predsedničke palate u Rimu, Napolitano upozorava kako bi „pogođeni građani mogli krenuti s nasilnim protestima koji su podstaknuti ekstremnom i totalnom opozicijom prema politici i državnim institucijama“. „Recesija i dalje grize… trebaju nam čvrste mere i izuzev onih koje je vlada do sada odobrila“, rekao je bez pojašnjavanja o kakvim bi se tačno merama radilo.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Danko B. Marin says:

    Neki nenarodni narod u Italiji ? Bune se protiv koalicije levog i desnog centra - NARODNE= Republika Srbija? Krimokratija svuda po njoj smo deo EU !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *