ИТАЛИЈАНСКИ ПРЕМИЈЕР назвао Ердогана диктатором

ITALIJANSKI PREMIJER nazvao Erdogana diktatorom

9 aprila 2021

DOŠLO je do diplomatskog skandala na relaciji Rim-Ankara.

Italijanski premijer, Mario Dragi, nazvao je na konferenciji za medije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana „diktatorom“.Kako prenosi evropsko izdanje portala Politico, Dragi je Erdogana tako nazvao u ovom kontekstu:

„Sa diktatorima, sa kojima treba da sarađujete, morate biti otvoreni da biste prodemonstrirali svoju poziciju, ali i spremni na saradnju u interesu svoje zemlje. Moramo u tome pronaći pravi balans“.

Dragi je ovako odreagovao na situaciju u kojoj se našla šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je tokom sastanka sa Erdoganom u Ankari ostala bez stolice.

Ponašanje turskog predsednika prema fon der lajen ocenio je kao „neprimereno“.

Zbog „diktatora“ je italijanski ambasador u Ankari, Masimo Gajani pozvan u tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prethodno je šef turske diplomatije, Mevlut Čavušoglu, izjavio:

„Oštro osuđujemo neprihvatljivu populističku retoriku imenovanog italijanskog premijera Dragija i njegovu nakaznu i bezobzirnu izjavu o našem izabranom predsedniku i vraćamo mu ih nazad“.

Čavušoglu je – povodom posete Anakari fon der Lajen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela – izjavio da je „raspored stolica za sagovornike napravljen u skladu sa predlozima EU“.

Erdogan i Mišel su seli u delu sale protokolom predviđenim za snimanje i fotografisanje, a fon der Lajen je dodeljen divan sa strane.

Tako se ona našla naspram Čavušoglua koji prema diplomatskom protokolu ima niži rang.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Nije to toliko teška reč ko što je Erdogan reko njemu šutirajući Lajonelku. A Erdogan mu reko "Mama ti je kurva!" i cakno je u ćošak.(U političkom svetu se govori simboličnim jezikom i simboličnim potezima, samo Erdogan je neotesan čoek i...eto)

  2. says says:

    Nije diktator vec sultan ili kalif, svakako sikter!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *