ИТАЛИЈАНСКИ ВОЈНИЦИ ПОДИГЛИ УЗБУНУ: „Деценијама ћемо умирати од уранијума из НАТО бомби“

ITALIJANSKI VOJNICI PODIGLI UZBUNU: „Decenijama ćemo umirati od uranijuma iz NATO bombi“

27 oktobra 2019

Domeniko Leđero, borbeni pilot Alijanse 1999, sad predsednik Vojne opservatorije govorio je za „Novosti“ o posledici bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999.

Od Rimske konferencije na kojoj su se, u proleće ove godine, stručnjaci raznih profila, vojni i civilni, saglasili da su pogubne posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom, u Italiji je od kancera broj umrlih vojnika uvećan. Od 350 koliko je tada popisano, danas je u knjizi žalosti njih 369, prenose Novosti.Udruženje „Vojna opservatorija“ iz Rima, koje se posle mukotrpnog dokazivanja izborilo da porodice žrtava obešteti italijanska država, evidentiralo je i 7.500 obolelih, među njima i znatan broj iz sastava Kfora, koji su posle NATO bombardovanja SRJ 1999. bili u misiji na Kosovu.

Od Rimske konferencije na kojoj su se, u proleće ove godine, stručnjaci raznih profila, vojni i civilni, saglasili da su pogubne posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom, u Italiji je od kancera broj umrlih vojnika uvećan. Od 350 koliko je tada popisano, danas je u knjizi žalosti njih 369, prenose Novosti.

Udruženje „Vojna opservatorija“ iz Rima, koje se posle mukotrpnog dokazivanja izborilo da porodice žrtava obešteti italijanska država, evidentiralo je i 7.500 obolelih, među njima i znatan broj iz sastava Kfora, koji su posle NATO bombardovanja SRJ 1999. bili u misiji na Kosovu.

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  A vi ipak i dalje članice toga fašističkog i pljačkaškog saveza! Licemerje. Bićete poštovani tek kada istupite iz toga saveza. Do tada,isti ste kao i oni.

  • Zoran says:

   Oni su bili pod diretnim uticajem tih bombi, udahnuli su prasinu. Niko nece da uiporedi Japan, Nagasaki i Hirosimu sa ovim bombardovanjem Srbije sto se zracenja tice. Sada Japan ima najduzi zivotni vek i najmanje obolelih od raka. Znaci niej zracenje u pitanju sto imate obolele od raka u Srbiji. Moj ujak umro ovog leta, jer mu otkrili rak grla(pusio i pio) i ono najgore nisu ga lecili kako treba. Meni zena lekar u Americi, nudila pomoc mojoj sestri od ujaka, ona nasla bolje u Srbiji. Izlecenej tog raka(ne prodizetak zivota) u Americi je 60%, on umro.

   • Velika Metla says:

    Zoran,ja lično i ne očekujem od bilo koga,ponajmanje od amerikanaca,da kažu kako se u Japanu umire mnogo,a uzrok su bačene A-bombe. Očekujem da kažu kontra od istine,jer je njima laž "pokretačko gorivo". U svojih 6 decenija nisam još čuo da je sa zapada,iz amerike,ikada došla istina,do gola laž,kad su u pitanju globalni odnosi i događaji. Evo i sada lažu za nekakvu izmišljenu osobu zvana Bagdadi. Poturaju po njihovim medijima,i u medijima njihovih kolonija,kojekakve fotografije,intervjue,izjave,a NIKO ne može da potvrdi identičnost svega toga. Mene oni prevariti ne mogu.

 2. petrovgrad says:

  Najveći naši prijatelji sa zapada su Italijani. Oni su spasili Srpsku vojsku prilikom povlačewa 1915 godine. Srpsku vojsku na Krf je prevezlo oko 260 Italijanskih brodova i lađe. Uz veliki rizik od nemačkih mina. Francuzi su samo ispevani, a i lepo su svoju pomoć naplatili u zlatu do zadnje pertle na cipeli. Mi Srbi smo se ogrešili prema Italiji, oduzeli smo im obalu Jadrana sa svim ostrvima i poklonili Hrvatima. To je greh dinastije Karađorđević. Italijani su spasili od paljenja manastire Dečani i Pećku Patrijaršiju 2004 godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *