ИТАЛИЈИ САВЕТОВАНО: Напустите ЕУ и вратите лиру!

ITALIJI SAVETOVANO: Napustite EU i vratite liru!

10 juna 2017

Situacija u Italiji je katastrofalna i bilo bi im bolje kad bi ponovo uveli liru, smatra belgijski ekonomista Paul de Grauve.

U intervjuu za austrijski “Štandard”, stručnjak za monetarne unije i istraživač u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE) ističe da članice EU moraju da zbiju redove, jer će monetarna unija bez evropskog ministra finansija, evropskog parlamenta i evropskog budžeta neminovno upasti u sledeću tešku krizu.

– Stvorili smo valutu iza koje ne stoji država. Ali ona neće funkcionisati sama od sebe. Moramo da stvorimo političku uniju. Za to ima mnogo razloga, a jedan od njih je činjenica da u vreme recesije – sledeća sasvim sigurno dolazi – finansijska tržišta izoluju slabe zemlje. Povlače svoj novac, koji odlazi jakim državama. To destabilizuje sistem – kaže on.

De Grauve ukazuje na neophodnost uvođenja zajedničkih evro-obveznica.

– Za to nam je, međutim, potrebna evropska vlada, koja zahteva da postoji i evropski parlament. Da bi sistem bio stabilan, moramo da stvorimo političku uniju. Ako to ne uradimo, evro će kad-tad nestati – kaže on.

On je ukazao na to da su zadaci Evropske centralne banke ograničeni, da ona može da pritekne u pomoć u slučaju krize, ali da o svemu ostalom odlučuju birači i vlade.

Politička unija je nužnost, smatra De Grauve.

– Par koraka su napravili, recimo sa evropskom Bankarskom unijom – rekao je on, ukazujući da je, pre svega, potrebno poverenje, jer Nemačka nema poverenja u Italiju i Grčku i obratno.

– Ne bi trebalo da stvorimo centralizovanu državu, to bi izazvalo sukobe, možda i građanske ratove. Stvaranje zajedničke valute je, međutim, bio ekstremno centralizujući korak. Ko sada ne želi budžetsku uniju, neka se vrati nacionalnoj valuti. Nema druge opcije – kaže De Grauve.

Zajednička vojska nije potrebna evru, obrazovni sistem i socijalnu politiku takođe možemo da prepustimo članicama, ali infrastruktura u sektoru energije mora biti zajednička, a i zajedničko osiguranje za nezaposlene delovalo bi kao stabilizujući faktor, smatra stručnjak.

– Nemačka i Italija svaka na svoj način predstavljaju problem za evrozonu. Upravo sam se vratio iz Italije, pesimizam je ogroman. To je jedina zemlja u monetarnoj uniji koja je danas siromašnija nego 1999, kada je uveden evro. Rast je bio negativan, vlada nezaposlenost. U katastrofalnoj su situaciji. Postoji iskušenje da podlegnu uticaju nekog lidera koji će im reći: bez evra bi bilo bolje.

Na pitanje da li bi takav lider bio upravu, stručnjak kaže:

– Verovatno. Evrozona je zakazala. U Italiji naročito… Italijanski sistem ne funkcioniše dobro u evrozoni, imali su dugi ciklus inflacije, povećanja plata, zatim krize i devalvacije. To sada više nije moguće.

(derstandard.at / Blic)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milisav says:

    Da to je jako bitna vijest. Italija se inace puno u svemu tome pita pa ce poslusati savjet. Evo vec napustaju Evropu jer su poslusali savjetnike. Zasto to uopste objavljujete kada znate da od toga nema nista. Da se Italija pitala nebi ni usla u evropu. Nego ima li sta konkretno osim tih vijesti o deda Miloju i savjetima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *