Hrvat koji je spasao srpsko crkveno blago

Hrvat koji je spasao srpsko crkveno blago

21 februara 2013

ChurchPakracProfesor Ivan Hiti iz Varaždina, koga je patrijarh Irinej odlikovao ordenom Svetog cara Konstantina, kaže da je pre 20 godina u Pakracu spasavao crkveno blago Srpske pravoslavne crkve, jer je smatrao da je to ljudski gest, i da nije spasavao srpsko, već svetsko blago.

Hiti je 1992. godine bio na dužnosti pomoćnika komandira operativne zone Bjelovar kada je ušao u Pakrac i video oštećenu srpsku crkvu Vladičin dvor, a knjižno i umetničko blago razbacano u dvorištu, dok je na stare knjige i slike padao snijeg.

„I crkva je bila minirana. Međutim, kada sam pogledao prekrasne knjige i umetničke slike okolo i u crkvi zaboravio sam na opasnost i ušao unutra“, kaže Hiti (66) koji za „Politiku“ prvi put govori o operaciji spasavanja crkvenog blaga SPC iz Pakraca kojom je lično komandovao, a zbog čega je u Varaždinu doživio golgotu i narednih 16 godina, sve do penzije, nigde nije mogao da se zaposli.

Međutim, za njegov podvig patrijarh Irinej uručio mu je 19. februara orden Svetog cara Konstantina u beogradskoj Patrijaršiji.

„Taj nesrećni rat zovem ‘građanski’, iako ga ovdje zovu ‘domovinski'“, kaže Hiti i objašnjava da je mobilisan i postavljen za pomoćnika operativne zone koja je pokrivala teritorije od Virovitice, Pakraca, Daruvara, Bjelovara i da je svega 45 dana bio u ratu, jer su ga oterali.

On kaže da se ni sa jedne strane, ni srpske ni hrvatske, nije vodilo računa o ženevskim propisima, a priča i kako je komandir operativne zone, pukovnik Jerzečić, na njegov zahtev da treba spasavati umetničko blago SPC rekao da ima prečih poslova.

Hiti navodi da je zajedno sa dvoje ljudi iz Univerzitetske biblioteke u Zagrebu pošao za Pakrac.

„Nismo imali vozilo za transport, pa sam angažovao vojne i civilne kamione. Moji momci iz brigade su skupljali spise po ulici i dvorištima i utovarivali u kamione“, priča bivši profesor o operaciji koja je trajala nekoliko dana.

On kaže da je nekoliko kamiona prevezlo dragocjenosti SPC u Univerzitetsku biblioteku u Zagrebu, a da je on dobio pismenu potvrdu da se blago tamo nalazi.

„I danas posedujem taj dokument. Fotokopiju sam poslao patrijarhu Pavlu poštom, ali nikada nisam saznao da li je on to pismo dobio“, kaže Hiti, koji je odmah poslije te operacije isteran iz hrvatske vojske i proglašen za izdajnika.

„Rečeno mi je da takvu osobu koja radije spasava umetničke knjige i kulturna dobra umesto da se uhvati puške oni ne trebaju. Ja sam rekao da se u ratu ne bori samo oružjem već i perom i dobrim delima“, priseća se on.

Kada se vratio u Varaždin na mesto šefa za prosvetu, kulturu, sport i tehničku kulturu grada rekli su mu da im „takva budala ne treba“.

Hiti kaže da je prehranjivao porodicu radeći na građevini, orao i kopao, ali da ga je najviše zabolelo što mu Hrvatska nije zahvalila na podvigu koji je učinio, kao i što je čekao dve decenije da njegov ljudski gest neko primeti.

„Vređali su me i govorili: ti si spasavao srpsko blago, ja sam im govorio – nisam spasavao srpsko, već ljudsko i svetsko blago“, priseća se Hiti.

Patrijarh srpski Irinej uručio je pre dva dana visoka odlikovanja Srpske pravoslavne crkve zaslužnim pojedincima za njihov doprinos na poljima privrede, nauke, umetnosti, kulture i unapređenja ljudskih prava i sloboda. Jedan od dobitnika je i profesor Ivan Hiti iz Varaždina.

(Nezavisne novine – Banja Luka)

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosta says:

    Ovo su primeri koji daju nadu da nije baš sve zatrovano mržnjom i netrpeljivošću. Samo jedna mala napomena za uredništvo Intermagazina; prezime HITI nije hrvatsko već slovenačko ali ako se čovek oseća kao Hrvat onda tu nema razgovora. Možda se neko seća čuvenog hokejaša Slovenca, zvao se Gorazd HITI

  2. Ervin Farago says:

    Koga briga kakvo je nečije prezime? Tema članka i glavna vijest je cijenjeni profesor Hiti i dobro djelo u okolnostima poremećenih vrijednosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *