Иван Јевтовић: Стална борба за опстанак

Ivan Jevtović: Stalna borba za opstanak

7 decembra 2018

ULOGOM Brace u komadu Tijane Grumić „Stvaranje čoveka“ (s rediteljskim potpisom Ivane Šijaković) u sredu uveče će Ivan Jevtović premijerno upisati još jednu predstavu na repertoaru matičnog teatra Ateljea 212.

– „Stvaranje čoveka“ je, ubeđen sam, „stvaranje“ nove autorke na beogradskim scenama. Tekst je predivan. Inače, moj lik je stereotipan, onaj kojeg svi migranti susreću na svom putu – otkriva uoči prvog izvođenja Ivan Jevtović. – U drami je, i u bukvalnom smislu, podela na crno-beli svet: Braca je crn u svakom smislu te reči!

U biografiji junaka, kako saznajemo, piše da je rođen i živi u Bodrumskom zalivu u Turskoj, ali je poreklom iz bivše Jugoslavije. Njegove roditelje posao je doveo na tursku obalu, pa sa dvojicom sirijske braće koji su u središtu ove priče, ima više zajedničkog nego što se to pretpostavlja na prvi pogled. Samim tim, predodređen je i za sličan život:

– Žanrovski, tekst Tijane Grumić je moderna tragedija, a sam povratak klasičnom žanru, u novom obliku, zaista je inspirativan. Glumački zadaci su uglavnom u ispovednoj formi, pa i moj lik. Izdržljiv borac i neunuštiva bubašvaba. U stalnoj je borbi za opstanak: oko njega duvaju vetrovi, svet se menja, države nestaju, ali Braca se snalazi i sve preživljava. Kada je reč o njegovom odnosu prema izbeglicama, pre svega je „ekonomski“. Uvek spreman da iskoristi svaku situaciju, mada gaji i izvesno saosećanje.

U Ateljeu 212, na maloj sceni, naš sagovornik trenutno ima četiri naslova. Uz „Stvaranje čoveka“, igra u predstavama „Lice“, „Magično popodne“ i „Strujosek“.

– Od kada je Kokan Mladenović otišao iz ovog pozorišta, igram najčešće na maloj sceni. Na velikoj samo u „Mrešćenju šarana“.

Na pitanje da li ta činjenica nešto govori o njegovom statusu u kući, Jevtović odgovara:

– To je uobičajena faza u razvijanju jednog dramskog umetnika u okviru ansambla. Srećna je okolnost da mogu da radim četiri sasvim različite predstave: egzistencijalnu dramu, komediju karaktera, crnu komediju i, evo, modernu tragediju.

Uz pozorišne naslove, na televiziji Jevtovića gledamo u seriji „Urgentni centar“, dok ostatak vremena provodi kao vanredni profesor glume na „Singidunumu“. Njegova prva klasa upravo sprema diplomsku predstavu. Ivanov otac Vladimir bio je vrsni pedagog, za kojeg je važilo da je izveo generacije najboljih srpskih glumaca. U čemu je bila tajna njegovog izuzetnog uspeha?

– Studente je učio da je izbor glumačkog zadatka direktno povezan sa etičkim principima. To podrazumeva delikatan, dobro promišljen angažman u kome će mladi umetnik, kada ispuni profesionalne zahteve, moći na najbolji mogući način da utiče na svet u kojem živi. Uvek sa jasnim stavom. Zato su svi oni izrasli u izrazite i jake individue…

PORODIČNA PRIČA

AUTORKA se bavi temom migrantske krize kroz emotivnu porodičnu priču: odnose braće, roditelja, dece. Otvara i pitanje medijske i umetničke prezentacije ljudske tragedije, pokušavajući da globalni politički problem sagleda iz više različitih uglova – pre svega kroz pojedinačna intimna iskustva likova.

Igraju Miloš Rušitović, Ivan Mihajlović, Ivan Jevtović, Radomir Nikolić, Slaven Došlo, Nikola Zečević, a na sceni će se pojaviti i rediteljka u ulozi dr Štraus…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *