ИВАНОВ на састанку код ПУТИНА

IVANOV na sastanku kod PUTINA

24 maja 2017

Vladimir Putin primio je danas u Kremlju Đorđa Ivanova koji je juče primio prestižnu nagradu „Aleksij Drugi“.

Ruski lider je zato već na početku razgovora ukazao da tu nagradu dodeljuje Fond jedinstva pravoslavnih naroda i da je 24. maj i za Rusiju svečani dan – Dan slovenske pismenosti. Pa nastavio:

„A pismenost nam je došla upravo sa makedonske zemlje. Zato nam je obojici jasno da nas povezuju naročiti odnosi. Veoma mi je drago što mogu da kažem da se odnosi između Rusije i Makedonije razvijaju i da postoje pozitivna pomeranja u ekonomskoj sferi. Čestitam Vam nagradu“.

Putin, naravno, nije zaobišao ni aktuelnu političku situaciju u Makedoniji:

„Naravno, pažljivo pratimo sve što se događa u Vašoj zemlji. I želimo Vam, dakako, uspeh u nastojanjima da se unutarpolitička situacija u Makedoniji razvija u skaldu sa Ustavom i na demokratski način. Uveren sam da će tome nesumnjivo doprineti Vaše iskustvo, Vaš uticaj i Vaš autoritet“.

Ivanov je odmah naglasio da mu je velika čast što se upravo na Dan slovenske pismenosti nalazi u Kremlju „jer su sveta braća Ćirilo i Metodije naši duhovni učitelji“.

Predsednik Makedonije je naglasio:

„Nagrada „Aleksij Drugi“ mi je utoliko draža što je dobijena za 2016-tu godinu u kojoj smo proslavili 1100-godišnjicu smrti Svetog Klimenta Ohridskog, našeg najpoznatijeg svetitelja i najboljeg učenika svete braće Ćirila i Metodija. Iako je prošlo toliko vekova, mi i dalje sveto poštujemo i svetu braću i njihovog učenika Svetog Klimenta. Naš narod govori: čovek ne umire kada ga sahrane, nego – kada ga zaborave. Mi imamo zajedničko pamćenje o prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju. To nam daje nadu da ćemo sačuvati njihovo učenje i nadu za budućnost“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *