ИВАНОВ НЕ ПОПУШТА: Други пут одбио да потпише Закон о употреби језика

IVANOV NE POPUŠTA: Drugi put odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika

23 marta 2018

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov, kao što je najavio, ponovo je odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Makedoniji, preneli su makedonski mediji.

Premijer Zoran Zaev ranije je rekao da bi Ivanov trebalo da potpiše pomenuti zakon, nakon drugog usvajanja u Skupštini, kako bi taj dokument mogao da počne da se primenjuje. Odbijanje Ivanova da potpiše dekret Zaev smatra „flagrantnim kršenjem Ustava i kukavičlukom“.

Ivanov, međutim, smatra da je reč o zakonu koji nije u skladu sa Ustavom.

Makedonski predsednik je posle ponovnog izglasavanja zakona, 14. marta, u obraćanju javnosti rekao da neće potpisati dekret o njegovom proglašenju.

I predsednik parlamenta iz reda albanske manjine Taljat Džaferi kritikovao je Ivanova zbog odbijanja da potpiše zakon. Na pitanje da li će parlament možda zatražiti sankcije za Ivanova zbog odbijanja da proglasi zakon, Džaferi je rekao da to u ovom trenutku nije moguće jer parlamentarna većina nema dvotrećinsku većinu, koja je potrebna za pokretanje takve procedure.

Prema Džaferiju, zakon o jezicima donet je u skladu sa Ohridskim sporazumom i njegovim donošenjem Makedonija ništa ne gubi u smislu njenog jedinstva.

Pravni stručnjaci smatraju da je Ivanov trebalo da potpiše zakon i da to može da odbije samo jedom, nakon prvog usvajanja u parlamentu. Ukoliko je zakon, kažu, drugi put većinskim glasovima poslanika usvojen, predsednik je dužan da ga potpiše.

Zakon o upotrebi jezika drugi put je usvojen u parlamentu 14. marta sa 64 glasa, zahvaljujući pre svega glasovima poslanika iz manjinskih zajednica.

Zakon je usvojen bez rasprave o oko 65.000 amandmana, koje je nakon prvog usvajanja na zakon podnela najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE.

KOMENTARI8 komentara

 1. Ilija Krneta says:

  ivaavanov slusa putina a ne beograd nece on dati makedoniju ko seselj kosovo i krajinu u kninu

  • Patriota says:

   Jedna od retkih a možda i jedinstvena Država u Svetu u kojoj učestvuju bivši teroristi u političkoj sceni.Za nekih Komedija za nekih Tragedija

   • Patriota says:

    Doveli su ih sdsm u MK Parlament 2002 g.a isto i vmro dpmne su koalicirali sa njima terorista je bio ministar odbrane za vreme vmro dpmne.Tako da obe su gov.a samo različito smrde

   • Velika Metla says:

    Patriota,komedija od države? Naravno,kad evo dvadeset i kusur godina ni ime ne mogu dati toj njihovoj "državi"!

 2. lav mk says:

  Muka mi je od mnogih srba koji sa sarkasticni pogled gledaju sve sta se ovde desava.Koliko puta da naglasim da je srbija najvise kriva sto se odve desava.Pocevsi od podela drzave sa Grckom 1912 do slanje 200.000 siptara sa Kosova I narusila nasa homogenost.A vi samo znate "tako van treba" "to ste trazili".Kosovo smo priznali ali van voljom politicara koji su bili ucenjeni a za sam narod da ne pricam.Sramota vas bilo.I znajte nine ona Srbija od devedesetih nego znatno slabija I ako zapocne rat za Kosovo bez pomoci Makedonaca rat nije moguc bar ako nista drugo da otvorimo sporedni front protiv albanaca ovde kako bi lakse vi usli na Kosovo.

  • Patriota says:

   Za kakva zaednička vojna pišuvaš?Se dodeka ne se razreši kriminalot od 1991 do denes nema idnina za MK,za milijardi dolari se raboti...

 3. lav mk says:

  Patriote.Ne samo pisuvaj kolku samo nesto da imas napisano.Kriminal imalo I i me ima.Imalo kriminal I od albancite vo makedonija pa Nikon ne gi procesuira.Deka sevo ova e rezultat na predavstvo e fakt.I sto sega?Treba da ja poklonime nasata zemja na tacna.Mora da se borime I pod dadenive uslovi.A ako uspeeme e posle se po zaslugi za sekogo of 1991 pa ako miluvas I posthumno ako mislis na nekogo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *