ИВАНОВ оптужио македонске посланике! У МАКЕДОНИЈИ СЕ ТЕК ЗАКУВАВА

IVANOV optužio makedonske poslanike! U MAKEDONIJI SE TEK ZAKUVAVA

23 oktobra 2018

PREDSEDNIK Makedonije Đorđe Ivanov optužio je danas poslanike koji su izglasali početak izmena Ustava u skladu s dogovorom o rešavanju spora Grčkom, da su postupili protiv volje naroda koji je taj dogovor, kako je ocenio, „nedvosmisleno odbacio“.

„U skoro svim odlučujućim trenucima u našoj istoriji narod je donosio mudru odluku. Tako je bilo i ovog puta. Na referendumu 30. septembra narod se neglasanjem jasno izjasnio protiv ishitrenih, nametnutih i štetnih rešenja donetih bez prethodno postignutog konsenzusa. Parlament je to morao da uzme u obzir, ali je većina poslanika postupila suprotno volji naroda“, naveo je Ivanov.U čestitici povodom 23. oktobra, Dana revolucionarne borbe, Ivanov je ocenio da je 80 poslanika koji su glasali „Za“ trebalo da uzmu u obzir da je narod odbacio dogovor s Grčkom.

Istakao je da je potrebna hrabrost da se istraje u ostvarivanju prava na samoopredeljenje i očuvanje suvereniteta i nezavisnosti države.

„Narod uvek slavi hrabre, a istorija prezire plašljive i potkupljive. Bez poštovanja prošlosti, bez svog identiteta i samosvesti, niti ima prosperitetne sadašnjosti, niti će biti bolje budućnosti“, rekao je Ivanov.

On je ukazao da je današnja realnost rezultat „sna nekoliko hrabrih Makedonaca“ koji su pre 125 godina formirali „Makedonski revolucionarni komitet“ koji je „narodu dao nadu da sopstvenim snagama može da bude svoj na svom“.

„Zato je obaveza naše generacije da ne dozvolimo da naša sloboda i nezavisna Republika Makedonija budu obezličene“, istakao je makedonski predsednik Đorđe Ivanov.

Kao što se vidi, on se nije bavio ucenjivanjem i potpkupljivanjem poslanika VMRO-DPMNE koji su obezbedili manipulativnu većinu za izglasavanje novog imena države „Republika Severna Makedonija“. Ali, zato jeste Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije koje je potpuno pod kontrolom američke ambasade u Skoplju.

Ono je danas – potpuno očekivano – odbacilo tvrdnju Ministarstva inostranih poslova Rusije da je ucenama, pretnjama i kupovinom glasova obezbeđena većina u Sobranju potrebna za početak izmena Ustava Makedonije radi sprovođenja sporazuma o rešavanju spora s Grčkom.

„Ministarstvo spoljnih polova Makedonije kategorično odbacuje navode i kvalifikacije iznete u komentaru Odeljenja za informisanje Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije 22. oktobra u vezi s izglasavanjem predloga za pristupanje izmenama Ustava u Parlamentu Makedonije“, navodi se u saopštenju.

Makedonsko ministarstvo je podvuklo da te navode „smatra potpuno neosnovanim i neistinitim, iznetim s jasnom tendencijom da se kompromituje politički proces koji je od istorijskog značaja za Makedoniju i sve njene građane“.

„Poslanici su, uz potpuno poštovanje svih demokratskih principa predviđenih parlamentarnom procedurom, doneli odluku koja reflektuje decenijska zalaganja Republike Makedonije za članstvo u NATO i u EU, kao strateške prioritete za koje postoji najširi mogći konsenzus, što je dobro poznato i našim ruskim prijateljima„, piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Makedonije.

Dakle: tvrdnje i zaklinjanja – bez i jednog jedinog argumenta i dokaza protiv činjenica na koje je ukazao vrh ruske diplomatije.

Nema – što je više nego simptomatično – čak ni pokušaja da se nešto argumentovano ospori.

Makedonska američka diplomatija nije se usudila čak ni da tvrdi da ambasador SAD – Džes Bejli – nije bio u noći glasanja u Sobranju i da nije učestvovao u lomljenju poslanika.

A ni da ospori tvrdnju iz Moskve da su trojica opozicionih poslanika, koja su učestvovala u izglasavanju ustavnih promena – tog dana bila puštena iz pritvora.

KOMENTARI6 komentara

 1. Jovo Veselinovic says:

  i srbija i bosanski srbi ce uci u NATO na silu isto ko i MAKEDONIJA I CRNA GORA

 2. zemjo makedonska says:

  -Predsednice Makedonije,gospodine Ivanov.Ako se nesto ne preduzme odmah, sa protekom vremena bice pojeo vuk magarca!Vi mozete da donesete odluku i da raspustite Sobranje ,i da raspisete nove izbore, pa neka narod glasa za nove poslanike.U ovom trenutku sasvim je nebitno da li bi to bilo prema postojecim zakonima R.Makedonije ili ne jer i ovi sto su okupirali Makedoniju nisu ispostovali Ustav i zakone.Vi imate mogucnost da svojim hrabrim potezima inicirate oslobodjenje Makedonije,svako oklevanje moze nasu Makedoniju skupo da kosta.

  • rango says:

   da on mozda moze ne znamo ustav i zakonik kako to ide i u kom slucaju ali ako moze za to treba imati onu stvar i konkretno delovati..a ne samo na prici sve da ostane..

 3. Vesko says:

  Makedinija je sada u rukama Makedonaca i Predsjednika! Poslanici su prekrsili svoj mandat, oni su ga dobili da bi sproveli volju Mekedonaca kao vecine gradana, koji su rekli da ne zele mijenjati svoj indetitet zarad ulaska u EU i NATO. To znaci da poslanici vise nemaju legitimitet, niti legalitet da nametnu svoju volju biracima koji su ih izabrali da predstavljaju njih. Veza je prekinuta i sada narod i predsjednik imaju puno pravo da vrate demokratiju u Makedoniju, i uspostave demokratsko odlucivanje o svemu, ukljucujuci taj sporazum koji je odbacen na referendumu ubjedljivo.

 4. Vili says:

  Tacno je da je Bejli ceo dan bio u Sobranju. Uostalom proteklih 2g Bejli vodi drzavu, on je u Sudu i utice na sudije, kori one koje misli da treba, Premijer je samo figura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *