IVANOVIĆ: Status Kosova biće rešen po „kiparskom modelu“

IVANOVIĆ: Status Kosova biće rešen po „kiparskom modelu“

21 januara 2014

med_Oliver-Ivanovic-1335991654Sklon sam da verujem da će se status Kosova rešavati po „kiparskom modelu“, što znači Kosovo sa Srbijom u Evropskoj uniji, rekao je danas predsednik Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović i dodao da u vezi sa tim „ima mnogo otpora“.

– Tema Kosova će još dugo biti važna, ne mislim da će to biti 2020. ili 2022. Dugo će trajati ta priča jer sumnjam da će se status Kosova rešiti u trenutku kada Srbija bude ulazila u Evropsku uniju – rekao je on za B92, povodom današnjeg početka prve međuvladine konferencije između Srbije i EU, koja formalno označava početak pregovora o pridruživanju Uniji.

Ivanović je podsetio da je prva reakcija diplomate iz evropskih zemalja da „Evropa to neće dozvoliti i da neće uvoziti novi problem“, ali da su „oni to napravili dva puta i dalo je dobre rezultate“ – u slučaju Irske i Kipra.

– Tako su smirene političke tenzije – rekao je on i istakao da kiparski problem, iako nije rešen, „ne može da proizvede nikakve tenzije u Evropi, dok kosovski problem može da proizvede velike tenzije ne samo na Balkanu, već i u Evropi“.

On je istakao da status Kosova koji sad imamo nije održiv, izazvaće frustracije među Srbima, samo je pitanje kako će i na koji način one izbiti, a to znači apsolutnu nestabilnost zapadnog Balkana, rekao je Ivanović i dodao da ne može da zamisli stabilnost Balkana ako je Srbija nestabilna.

Na pitanje zašto su Srbi na Kosovu frustrirani, on je kao glavni razlog naveo da je „ono što smatramo delom svog nacionalnog identiteta tako nasilno oteto“, ističući da, kroz istoriju takve frustracije često proizvode nacionalistička stremljenja, mi to vidimo već danas“.

– Situacija bi mogla, zavisno od ekonomskih i drugih problema, da oscilira gore ili dole, a onda bi se na račun tih frustracija mogao stvoriti jak nacionalistički pokret koji bi mogao da bude jako opasan. Ja ne isključujem tu mogućnost i tvrdim da se Milošević nije pojavio slučajno, on je video tu frustraciju i izgovorio: Niko ne sme da vas bije – istakao je Ivanović.

On je dodao da „u ovom trenutku nema izrazite političke snage koja na Kosovu na tome insistira, sem jedne stranke koja nije tako politički jaka“.

Ocenjujući da će biti potrebno „da se ova tema još jednom stavi na sto i rešava, ali u mnogo boljim uslovima“, Ivanović je ocenio da će napredovanje Srbije u evropskim integracijama „podizati njen međunarodni ugled i davati priliku da u jednom trenutku otvori temu na pravi način“.

Govoreći o očekivanjima koja ima povodom briselskog otvaranja 35. poglavlja koje se odnosi na Kosovo, Ivanović je rekao da je „osnovna stvar da Srbija nekim svojim potezom, dogovorom ili ugovorom ne dovede Kosovo u potpuno ravnopravan položaj sa Srbijom jer bi to značilo nekakvo indirektno priznanje, kao što traže Albanci i dobar deo međunarodne zajednice.

– Mislim da se to neće dogoditi i u ovoj generaciji političara vidim duboku svest da bi priznanje Kosova i otcepljenje Kosova bez ikakve komunikacije sa Srbijom bilo pogubno po naš nacionalni identitet – istakao je Ivanović.

Na pitanje da li bi ga iznenadilo da priznanje Kosova u nekom trenutku ipak bude uslov za pristupanje Srbije EU, on je odgovorio da Brisel nije tako homogen i kompaktan kao što izgleda, jer od 28 članica EU pet nije priznalo nezavisnost Kosova, a „mnoge zemlje su posle priznanja počele da razmišljaju kako to utiče na stabilnost zapadnog Balkana, posebno u kontekstu kako utiče na stabilnost Srbije“.

– Čuo sam priznanje mnogih diplomata da su njihove vlade možda malo požurile da priznaju Kosovo i da je to možda bio ishitren potez – naveo je Ivanović.

Uoči donošenja odluka o Zajednici srpskih opština, Ivanović je rekao da „ne treba imati iluziju da je vlada Srbije jedina koja utiče kako će izgledati zajednica, tu je i Priština, tu je i Brisel. Odluka se donosi u trouglu“.

On je rekao da pretpostavlja da će sednice ZSO biti u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a na pitanje da li će se kandidovati za njenog gradonačelnika 23. februara odgovorio je da će odluka biti doneta na sednici odbora SDP.

Razgovaraćemo, mi imamo najmanje četiri kandidata ispred SDP koji mogu biti dobri, od toga je jedna dama, najavio je Ivanović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *