IVICA DAČIĆ: Naša odluka biće visoko cenjena, imaćemo bolji život, veći standard…

IVICA DAČIĆ: Naša odluka biće visoko cenjena, imaćemo bolji život, veći standard…

20 aprila 2013

Ivica DačićPremijer Srbije Ivica Dačić istakao je da su tačke iz sporazuma sa Prištinom u Briselu najviše što je Beograd u ovom trenutku mogao da izdejstvuje, i izrazio očekivanje da će vladajuća koalicija prihvatiti tu ponudu. „Ovo je najviše što se o ovom trenutku može ostvariti, ovo je po prvi put da je međunarodno priznat sever i zajednica Srba na Kosovu“, rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije. „Ovo je najviše što se o ovom trenutku može ostvariti, ovo je po prvi put da je međunarodno priznat sever i zajednica Srba na Kosovu“, rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije. On je naglasio da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova i da će nastaviti razgovore o statusu i da su prvi put date garancije da kosovska vojska neće moći da stupi na sever Kosova bez saglasnosti Kfora, odnosno NATO-a. „Očekujemo da će ovakvi koraci biti visoko cenjeni i da će imati direktne posledice po status, rejting, ekonomski život i standard ljudi“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija će do ponedeljka pisanim putem obavestiti Ketrin Ešton da li prihvata ponudu. On je naglasio da je i po prvi put međunarodna zajednica bila na srpskoj strani.  „Izvesno je da su bili dugi i teški razgovori, trajali su više od šest meseci, 10 puta smo se sastajali, i mi nismo pregovarali samo sa Hašimom Tačijem nego sa celim zapadom i u najvecem broju slučajeva smo bili sami protiv svih“, ocenio je Dačić.

Premijer je ponovio da pregovore o Kosovu nije moguće vratiti u UN i naveo da se Beograd tokom pregovora „kretao u zadatim okvirima“ koji su utvđeni međunarodnih sporazumima. Dačić je kazao da je srpska strana pre dve nedelje odbila da prihvati tačku 14, koja se odnosila na članstvo Kosova u UN i OEBS, a da je u jučerašnjem tekstu to promenjeno. „Tražili smo nekoliko ključnih stvari, u dogovoru sa predsednikom (Srbije Tomislavom) Nikolićem, i to da neka buduća kosovska vojska ne može da kroči na sever Kosova, da policiju i pravosuđe čine Srbi i da srpska strana predloaže tri kandidata za regionalnog komandata policije“, rekao je Dačić.  „Po prvi put je međunarodna zajednica bila na našoj strani, i ovo bi trebalo da otvori novu eru Srbije prema zapadu“, rekao je premijer.

On je kazao da Srbija treba da spasi ono što se može spasiti na Kosovu. „Za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi“, rekao je Dačić.
Komentarišući izjavu Hašima Tačija, Dačić je kazao da kosovski premijer „nije dobio ono što je ocekivao – da će Srbija prepustiti sever“. „Albanci su mislili da ćemo zbog datuma prihvatiti sve sto se traži ali to nije tako“, rekao je Dačić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vasilije says:

    Ovaj zaista misli da su Srbi kreteni, budale, maloumnici. Ovo je veća uvreda od tzv sporazuma. Pa dobićeš nove ultimatume, mali debeli. Da li si Ti prodan, sumanut, malouman...znaš li šta pričaš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *