Ивица и енклавице

Ivica i enklavice

10 avgusta 2018

Piše: Mihailo Medenica

Veliš, Dačiću, da Srbi u enklavama odavno znaju kako nisu sastavni deo Srbije?!
Sastavni nisu, nije Srbija rastavna, već su suština, čvorište našeg korenja, pupčanika, prve stope i poslednjeg udaha- sve to u jednom, spleteno baš tamo gde će Srbija doveka biti nerastavna, no šta vi o enklavama znate?!
Nisu Goraždevac, Orahovac, Gračanica, Velika Hoča… geta u koje je saterani Srblje, već delovi raja iz kojih niko Srbiju prognati ne može!
Znaš li, Dačiću, kako je divno zorom stići u Veliku Hoču a ona ne spava- sabrala se čitava u porti crkve, kraj oca Milenka, pa kolko je glasa u njoj peva “Udade se, Jagodo…”, a pesma bije o Šar- planinu pa ko talas preplavi čitavu Metohiju, nadođu od ponosa, prkosa i radosti Prizrenska i Pećka bistrica, rasedla se Drim, propne i zarže ko vranac cara Dušana!
Ne znaš, da išta znaš, da si kad ozorio u Golemoj Oči budan bi sanjao ta blagoslovvena jutra doveka!
Znaš, pitah oca Milenka jedared: “Koliko vas je u Hoči, oče”, a on pogleda preko mene, pretrča pogledom čitav metoh nemanjićki pa kaza: “Mnogo, sine, mnogo! Nešto nad zemljom, mnogo više pod njom, ali mnogo! Sve je to živo srpstvo, sine, vaskrslo i mi koji se radujemo vaskrsenju…”!
Jesi li kada stao pred ostatnke vinovoda što je od Hoče vodio do carskog dvora u Prizrenu?
Jesi li kad bio na liturgiji u ruševinama manastira u Zočištu (obnovljen je, Bogu hvala)?
Jesi li se kad zapitao zašto se zove Golema Oča, Dačiću?
Golema Oča- mnogo otaca, sveštenika i monaha!
Znaš li koliko je temelja crkava u Oči i koliko još živih zvonika, Bogu hvala?!
Previše za jedno selo, ali i nisu podizane za jedno selo već Srbiju čitavu, da zna gde su joj zavetna tamjaništa i oltari!
Znaš, i danas se čitavom Metohijom razležu ti mirisni oblaci tamjana, na daleko mirišu Hoča, Orahovac, manastir Svetog Kozme i Damjana, još klopara vino stromoglavo ka Prizrenu i…
Jel to zato što znaju da odavno nisu sastavni deo Srbije, ili ono što besramno potirete izdajom- nerastavna je Srbija, NERASTAVNA doveka, pa i kad vekova više ne bude trajaće država i narod kojeg je pod zemljom više negoli na njoj!
Shvatite, mizerije ljudske, premalo je vas nevera na zemlji da biste izdali veru pod njom!
Što su za vas puke humke za nas su manastiri! Zadužbine svakog doma u Golemoj Oči, Orahovcu, Goraždevcu, Gračanici, Budisavcima, Belom polju, Čaglavici, Starom grackom…da se svako može napiti sa bistrica, Ibra, Sitnice, Laba, ali da bistrice, Ibar, Drim, Sitnicu, Lab niko ne može poneti u vedra!
U vašim glavama su enklave- geta, vi ste najstrašniji tamničari sebe samih u izdaji, ali enklave na presvetom Kosovu i Metohiji nisu vaš miraz za brak s krvnicima, već povoj u koji je Gospod privio Srbiju po rođenju!
Nigde ne sviće kao nad njima, nigde!
Date li te zore vaš plamen izdaje nikada neće razgoniti mrak nad Srbijom!
Večni mrak, jer u tunelu izdaje nema svetla na kraju, niti mu ima kraja…

(Dvaujedan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *