Ivo Andrić. Narodnost: Srpska

Ivo Andrić. Narodnost: Srpska

3 jula 2013

Ivo Andrić1 - Facebook Ivo Andrić2 - Facebook

Posle govora premijera Hrvatske Zorana Milanovića (na proslavi povodom ulaska u EU) na kome je izjavio da su Nikola Tesla i Ivo Andrić znameniti Hrvati, u javnosti se po ko zna koji put, pokrenula priča o nacionalnosti ovih velikana. Na društvenim mrežama je ponovo osvanula lična karta našeg nobelovca Ive Andrića, u kojoj se jasno vidi da je on po nacionalnosti Srbin – u polju „narodnost“ u ličnoj karti velikana piše „srpska“, prenosi portal “Pressonline“.

Pored ovoga, postoji i dokaz u njegovoj vojnoj knjižici iz 1951. godine, u kojoj se izjasnio kao Srbin.

Među dokumentima se nalazi i Andrićevo pismo SKZ-u iz 1942. godine, gde on između ostalog objašnjava razlog zašto ne može da se odazove njihovom pozivu, navodi: „…kao srpski pripovedač, kao dugogodišnji saradnjik srpske književne zadruge i član njenog književnog odbora, u normalnih prilika bih se odazvao ovom pozivu..“.

U Spomen-muzeju Ive Andrića, koji je otvoren 1976. godine u njegovom stanu na Andrićevom vencu 8, se nalazi svi ovi dokumenti, koji se mogu pogledati, kao i fotografije, umetnički i lični predmeti, odlikovanja i autentični raspored njegovog stana.

Iako su dokumenta u javnost dospela pre dve godine, hrvatski premijer ga je pre samo nekoliko dana svrstao među znamenite Hrvate.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *