ИВО ЈОСИПОВИЋ о усташким змијама

ИВО ЈОСИПОВИЋ о усташким змијама

26 децембра 2016

josipovic_sinhua-f5

Некадашњи председник Хрватске Иво Јосиповић каже да је „усташка змија“ у тој земљи персонификација усташофилије, која вири из очију многих.

Како каже, та усташка змија сикће на спортским теренима, јавља се кроз опскурне десне портале, али и кроз поједине текстове у тзв. меинстрим медијима.

Јосиповић подсећа да је упозоравао на опасност десног радикализма који је јачао кроз усташофлију и истиче да је разочаран премијером Андрејем Пленковићем, који такође, чини се, у исту раван ставља усташтво и антифашизам.

– Осећа (усташтво) се и у речима, не само изван парламентарне радикалне деснице, него и неких политичара ХДЗ-а. Главни јој је програм удар на хрватску антифашистичку традицију, људска права, демократске вредности, мањинске националне и верске заједнице – навео је Јосиповић у интервјуу за загребачки Вечерњи лист.

Упитан има ли “За дом – спремни“ двоструку конотацију, како каже премијер Андреј Пленковић, и како коментирате изјаву Боже Петрова да се натпис треба уклонити ако провоцира, Јосиповић каже:

– За сав демократски свет ЗДС има само једну, усташку конотацију. Наравно да тај поздрав провоцира и да га треба уклонити из јавног живота. Није у питању да погинули бранитељи треба да имају наше поштовање и сећање, без обзира на то у којој су јединици били – објашњава Јосиповић.

Јосиповић, међутим, каже да сумња да су они бирали знаковље и називе неких јединица везаних за усташтво.

– Зато, почаст коју заслужују можемо само ојачати тиме да злогласни слоган макнемо од њихових часних имена. Да хоће, влада би то могла ријешити за пет минута. Заправо, разочаран сам премеровим ставом о томе. Као да и он жели у исту раван ставити усташтво и антифашизам – навео је Јосиповић.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u