ИВО ЈОСИПОВИЋ о усташким змијама

IVO JOSIPOVIĆ o ustaškim zmijama

26 decembra 2016

josipovic_sinhua-f5

Nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je „ustaška zmija“ u toj zemlji personifikacija ustašofilije, koja viri iz očiju mnogih.

Kako kaže, ta ustaška zmija sikće na sportskim terenima, javlja se kroz opskurne desne portale, ali i kroz pojedine tekstove u tzv. meinstrim medijima.

Josipović podseća da je upozoravao na opasnost desnog radikalizma koji je jačao kroz ustašofliju i ističe da je razočaran premijerom Andrejem Plenkovićem, koji takođe, čini se, u istu ravan stavlja ustaštvo i antifašizam.

– Oseća (ustaštvo) se i u rečima, ne samo izvan parlamentarne radikalne desnice, nego i nekih političara HDZ-a. Glavni joj je program udar na hrvatsku antifašističku tradiciju, ljudska prava, demokratske vrednosti, manjinske nacionalne i verske zajednice – naveo je Josipović u intervjuu za zagrebački Večernji list.

Upitan ima li “Za dom – spremni“ dvostruku konotaciju, kako kaže premijer Andrej Plenković, i kako komentirate izjavu Bože Petrova da se natpis treba ukloniti ako provocira, Josipović kaže:

– Za sav demokratski svet ZDS ima samo jednu, ustašku konotaciju. Naravno da taj pozdrav provocira i da ga treba ukloniti iz javnog života. Nije u pitanju da poginuli branitelji treba da imaju naše poštovanje i sećanje, bez obzira na to u kojoj su jedinici bili – objašnjava Josipović.

Josipović, međutim, kaže da sumnja da su oni birali znakovlje i nazive nekih jedinica vezanih za ustaštvo.

– Zato, počast koju zaslužuju možemo samo ojačati time da zloglasni slogan maknemo od njihovih časnih imena. Da hoće, vlada bi to mogla riješiti za pet minuta. Zapravo, razočaran sam premerovim stavom o tome. Kao da i on želi u istu ravan staviti ustaštvo i antifašizam – naveo je Josipović.

KOMENTARIJedan komentar

  1. vlada says:

    Cuti covece,ubice te tvoji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *