Ivo Josipović sprema rešenje za ćirilične table u Vukovaru

Ivo Josipović sprema rešenje za ćirilične table u Vukovaru

8 septembra 2013

ivo-josipovicHrvatski predsednik Ivo Josipović najavio da su u toku pripreme inicijative o mogućem dogovoru o dvojezičnim natpisima u Vukovaru, javlja agencija Hina.

Josipović je priznao da je nedostajao razgovor koji bi uključio zainteresovane građane i udruženja u postupku primene zakona i izrazio uverenje da se natpisi o dvojezičnim natpisima mogu „ostvariti (isto) kao i pravo srpske zajednice na svoj jezik i pismo, uz uvažavanje ratnih trauma“.

U intervjuu za sutrašnji hrvatski „Jutarnji list“ predsednik je naveo da je „tema dvojezičnih natpisa u Vukovaru bila jednako vruća i pre nekoliko meseci kao i danas“ i podsetio da je tada razgovarao s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara i predstavnicima srpske zajednice i da mu se „činilo da je moguć dogovor o načinu i dinamici sprovođenja zakona i mestima gde bi se ćirilični natpisi postavili“.

Josipović je primetio da „postoje ljudi koji nisu za dogovor, ali da su takvi u manjini, kao i naravno da ima onih koji bi situaciju iskoristili za dnevnopolitičke svrhe“, mada su „sve stranke u nekoj fazi odlučivanja bile za uvođenje dvojezičnosti“ kao i da stranke moraju pokazati da im je dobrobit zemlje ispred mogućih dnevnopolitičkih poena.

Josipović smatra da treba nastaviti s aktivnostima kako bi Hrvatska i njezini građani bili ravnopravni u Evropskoj uniji i da na domaćem planu treba osigurati da ni jedan zločin, bez obzira na političku boju, ne ostane bez kazne, ali da pri tome, nikako ne treba ulaziti u hajke i zloupotrebu pravde.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *