Иво Погорелић се враћа у Београд

Иво Погорелић се враћа у Београд

1 јула 2017

У ДУХУ циклуса „Коларац – твој свет музике“, који тежи да оствари немогуће и организује наступе музичара до којих је тешко доћи, у његовој следећој, трећој сезони, концерт ће одржати – Иво Погорелић. Ово је, за „Новости“, у среду потврдила Јасна Димитријевић, директор Задужбине Илије М. Коларца. Музички догађај који ће сигурно обележити крај године заказан је за 18. децембар.

– Погорелић је сам изабрао да свира на Коларцу – објашњава за наш лист Мирјана Мима Лазаревић, руководилац музичког програма ове културне институције. – Јер, стара љубав заборава нема, па је и њему, као и свим осталим музичарима, међу београдским дворанама, наша увек на првом месту.

Последњи наступ у Београду славни светски пијаниста имао је пре 28 година, управо на Коларцу, поводом обележавања шездесетогодишњице радијског оркестра. Иначе, пре него што се упутио у Москву, у Централну музичку школу при Конзерваторијуму „Чајковски“, потоња звезда најзначајнијих подијума широм планете образовање је стицала у београдским школама „Вучковић“ и „Мокрањац“.

– Већ целу деценију смо у преговорима са маестром, а посрећило нам се да управо ове године има термине и може да свира у Београду – објашњава саговорница, додајући да је прослављени пијаниста сам саставио репертоар којим ће у децембру почастити публику.

На програму његовог солистичког концерта биће Сонатина F-дур Клементија, Соната D-дур Јозефа Хајдна, Соната бр. 23 у f-молу оп. 57, познатију као „Апасионата“ Лудвига ван Бетовена, Баладу бр. 3 Фредерика Шопена, као и три Трансцеденталне етиде Франца Листа (бр 10, 8 и 5) и „Ла Валс“ Мориса Равела. У среду је, иначе, на Коларцу почела продаја комплета за свих пет концерата из овог циклуса, на коме ће уз великог мајстора клавира свирати и наш прослављени виолиниста Немања Радуловић и његов оркестар Double Sens (4. фебрура).

Појединачне карте за Погорелићев концерт, како каже Лазаревићева, наћи ће се у продаји месец дана уочи његовог наступа. Иначе, сезону отвара вокални ансамбл Capella Cracoviensis, који предводи диригент Јан Томаш Адамус, а концерте ће у циклусу „Коларац – твој свет музике“ одржати и Клавирски трио Gelius из Минхена, који предводи Сретен Крстић, концертмајстор Минхенске филхармоније и виолиниста Жил Апап и дуо „Медуотеран“.

БЕЗ ТЕЛЕФОНА И ФОТОГРАФИСАЊА

УПРКОС томе што га као велику музичку звезду бије глас да је каприциозан и захтеван, Погорелић за београдски концерт није имао посебних жеља.

– Једино у чему је био изричит је упозорење да ће прекинути концерт уколико неко током извођења буде фотографисао или уколико зазвони мобилни телефон – каже Лазаревићева, уз наду да ће београдска публика поштовати основан услов маестра.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u