Иво Погорелић се враћа у Београд

Ivo Pogorelić se vraća u Beograd

1 jula 2017

U DUHU ciklusa „Kolarac – tvoj svet muzike“, koji teži da ostvari nemoguće i organizuje nastupe muzičara do kojih je teško doći, u njegovoj sledećoj, trećoj sezoni, koncert će održati – Ivo Pogorelić. Ovo je, za „Novosti“, u sredu potvrdila Jasna Dimitrijević, direktor Zadužbine Ilije M. Kolarca. Muzički događaj koji će sigurno obeležiti kraj godine zakazan je za 18. decembar.

– Pogorelić je sam izabrao da svira na Kolarcu – objašnjava za naš list Mirjana Mima Lazarević, rukovodilac muzičkog programa ove kulturne institucije. – Jer, stara ljubav zaborava nema, pa je i njemu, kao i svim ostalim muzičarima, među beogradskim dvoranama, naša uvek na prvom mestu.

Poslednji nastup u Beogradu slavni svetski pijanista imao je pre 28 godina, upravo na Kolarcu, povodom obeležavanja šezdesetogodišnjice radijskog orkestra. Inače, pre nego što se uputio u Moskvu, u Centralnu muzičku školu pri Konzervatorijumu „Čajkovski“, potonja zvezda najznačajnijih podijuma širom planete obrazovanje je sticala u beogradskim školama „Vučković“ i „Mokranjac“.

– Već celu deceniju smo u pregovorima sa maestrom, a posrećilo nam se da upravo ove godine ima termine i može da svira u Beogradu – objašnjava sagovornica, dodajući da je proslavljeni pijanista sam sastavio repertoar kojim će u decembru počastiti publiku.

Na programu njegovog solističkog koncerta biće Sonatina F-dur Klementija, Sonata D-dur Jozefa Hajdna, Sonata br. 23 u f-molu op. 57, poznatiju kao „Apasionata“ Ludviga van Betovena, Baladu br. 3 Frederika Šopena, kao i tri Transcedentalne etide Franca Lista (br 10, 8 i 5) i „La Vals“ Morisa Ravela. U sredu je, inače, na Kolarcu počela prodaja kompleta za svih pet koncerata iz ovog ciklusa, na kome će uz velikog majstora klavira svirati i naš proslavljeni violinista Nemanja Radulović i njegov orkestar Double Sens (4. februra).

Pojedinačne karte za Pogorelićev koncert, kako kaže Lazarevićeva, naći će se u prodaji mesec dana uoči njegovog nastupa. Inače, sezonu otvara vokalni ansambl Capella Cracoviensis, koji predvodi dirigent Jan Tomaš Adamus, a koncerte će u ciklusu „Kolarac – tvoj svet muzike“ održati i Klavirski trio Gelius iz Minhena, koji predvodi Sreten Krstić, koncertmajstor Minhenske filharmonije i violinista Žil Apap i duo „Meduoteran“.

BEZ TELEFONA I FOTOGRAFISANJA

UPRKOS tome što ga kao veliku muzičku zvezdu bije glas da je kapriciozan i zahtevan, Pogorelić za beogradski koncert nije imao posebnih želja.

– Jedino u čemu je bio izričit je upozorenje da će prekinuti koncert ukoliko neko tokom izvođenja bude fotografisao ili ukoliko zazvoni mobilni telefon – kaže Lazarevićeva, uz nadu da će beogradska publika poštovati osnovan uslov maestra.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *