Iz Amerike apeluju na Rusiju da ne šalju vojsku u Ukrajinu

Iz Amerike apeluju na Rusiju da ne šalju vojsku u Ukrajinu

24 februara 2014

US-RussiaSavetnica Baraka Huseina Obame za nacionalnu bezbednost, Sjuzan Rajs, objavila je da SAD smatraju da je Viktor Janukovič „sam napustio svoj položaj” i da on zato vije nije predsednik Ukrajine.

„Smatramo da je on sam otišao… On ne rukovodi zemljom kao njen predsednik. Ni u čijem interesu nije da Ukrajina bude podeljena” – naglasila je Rajs.

Dodala je da bi i Rusija trebalo da bude zainteresovana da se realizuje sporazum ukrajinske vlasti i opozicije.

Rajsova je apelovala na Rusiju da u Ukrajinu ne šalje vojsku.

Dok se nasilno smenjeni predsednik Viktor Janukovič skriva u istočnoj Ukrajini, euforična opozicija deli fotelje. Žedni krvi ultranacionalisti iz „Desnog fronta“ žele da oni na Majdanu sude Janukoviču, kao i ministru policije Vitaliju Zaharčenku i glavnom državnom tužiocu Viktoru Pšonki. Zapadni ministri, koji su pre nekoliko dana bili garanti kompromisa vlasti i opozicije, sada poručuju da Janukoviču nisu ništa obećavali. Poruka je jasna: vlast su preuzeli njihovi ljudi, pa zato i ne žele da vide da se u Kijevu dogodio državni prevrat.

U trenutku kad je Janukovič shvatio da iza njega više ne stoji ni vojska ni policija, avionom je pobegao u Harkov, da ne bi već u subotu na Majdanu postradao kao Gadafi. Pred TV kamerama u Harkovu se žalio da su na njegov automobil, kao i na automobil dosadašnjeg spikera parlamenta, pucali.

Kolika je mržnja prema Janukoviču pokazuje i to što ljudi na Majdanu i preko interneta skupljaju novac za nagradu onome ko uhvati i dovede doskorašnjeg predsednika. Osvetnički raspoložena Julija Timošenko, donedavno najpoznatija zatvorenica u Evropi, iz bolesničkih kolica sa Majdana je poručila – prvo što moramo da učinimo je da Janukoviča i njegovo okruženje dovedemo na Majdan.

Još nije jasno je li Janukovič hteo da pobegne iz Donjecka u Rusiju avionom, ili je samo hteo da tamo pošalje svoju porodicu na kojoj će sigurno iskaliti sav bes njegovi protivnici. Pobednici sada vrte TV-snimak u kojem šef pogranične službe tvrdi da nije dao dozvolu da Janukovičev avion poleti iz Donjecka.

Vršilac dužnosti ministra policije Arsen Avbakov tvrdi da ne zna gde se sada nalaze Viktor Janukovič, bivši šef policije Zaharčenko i tužilac Pšonka.

Desna ruka Julije Timošenko, jedan od njenih najvernijih saradniika i zemljaka Aleksandar Turčinov, novi je v. d. predsednika Ukrajine. On će na toj dužnosti ostati do kraja maja. Turčinov je formalno preuzeo dužnost šefa države.

Ambiciozna povratnica Julija Timošenko je po izlasku iz bolnice u Harkovu je rekla da će se kandidovati na predsedničkim izborima.

Ruski političari i komentatori ne žale plašljivog i prevrtljivog Viktora Janukoviča. „Komsomolska pravda“ u komentaru kaže da se u Kijevu dogodio prvi uspešni državni udar u Evropi posle 47 godina. Pre toga su 1967. silom na vlast došli generali u Grčkoj.

Dosadašnji predsednik Ukrajine razočarao je i svoje pristalice na istoku zemlje, jer je kukavički predao vlast skrivajući se iza fraza koje u političkoj borbi ništa ne znače. On je, kako je ocenio ruski premijer Medvedev, dopustio da se batinaši na Majdanu ponašaju prema vlasti kao prema „krpi sa kojom se čiste noge“.

Predsednik Putin javno nije hteo da komentariše događanja u Ukrajini sve dok traje Olimpijada u Sočiju. Rusko stanovništvo na istoku Ukrajine je svakako preplašeno i zbog neodlučnosti Janukoviča dezorijentisano. Kakav će tamo biti razvoj događaja, zavisi i od novih vlasti: ako ne zaustave batinaše sa Majdana, koji su spremni da dođu i na istok, onda se krvoproliće može proširiti. Posebno je delikatna situacija na Krimu, jer tamo Rusi imaju svoju glavnu Crnomorsku bazu u Sevastopolju.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *