ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ У ПЕКИНГ ПОСЛАТА СТРАВИЧНА ПРЕТЊА

IZ BELE KUĆE U PEKING POSLATA STRAVIČNA PRETNJA

22 oktobra 2021

Sjedinjene Države će pomoći u odbrani Tajvana i imaju obavezu da brane to ostrvo za koje Kina tvrdi da joj pripada, izjavio je američki predsednik Džo Bajden, a Bela kuća nešto kasnije saopštila je da nema promene u politici prema tom ostrvu.– Da, mi imamo obavezu da to učinimo – rekao je Bajden na pitanje Si En En-a da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na sve veći vojni i politički pritisak iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

Iako je po zakonu Vašington obavezan da Tajvanu obezbedi sredstva za odbranu, on je dugo sledio politiku „strateške dvosmislenosti“ u vezi sa tim da li će vojno intervenisati da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada, navodi agencija Rojters.

Bajden je rekao i da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona jer “Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija vojska u istoriji sveta”.

– Ono o čemu morate da brinete je da li će se uključiti ili neće u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj mogu napraviti ozbiljnu grešku – izjavio je Bajden.

– Ne želim hladni rat sa Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, i da nećemo promeniti nijedno od naših stanovišta – poručio je američki predsednik.

Nešto kasnije je, međutim, reagovala Bela kuća koja je saopštila da SAD nisu promenile svoju politiku prema Tajvanu i da predsednik Bajden nije najavljivao nikakvu promenu.

– Odbrambeni odnos SAD sa Tajvanom u skladu je sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom – izjavio je portparol Bele kuće, a prenosi Rojters.

Naveo je da će SAD nastaviti da poštuju zakon, da podržavaju samoodbranu Tajvana, i da se protiv bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo.

– Predsednik nije najavljivao bilo kakvu promenu u našoj politici i nema promene u našoj politici – zaključio je portparol.

Tajvanski ministar odbrane je ranije ovog meseca rekao da su vojne tenzije između Tajvana i Kine na najvišem nivou u više od 40 godina.

Kina, pak, poručuje da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD, i osudila je ono što naziva “dosluhom“ između Vašingtona i Tajpeja.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad5 says:

  vrlo loše i opasno je sve ovo ,doduše ovo su uvodni diplomatski okršaji ali ako je ovako počelo mogu misliti kako će da se nastavi i završi.Napad na kinu je vrlo opasan potez i mislim da bi amerikanci trebali da se suzdrže, medjutim znajući njih i njihove metode to je malo verovatno.Pokušaj uvalenja indije u sve ovo ej takodje jako opasna igra amerikanca a rušenje dogovora o neširenju nuk.oružja je tek posebno priča za sebe.Mislim da će i UN uskoro biti ugašene a to znači mnogo mnogo loših stvari u budućnosti i ono malo nekog edjunarodnog prava i ugovora će prestati da važe a to je put u opšti rat.

 2. padre says:

  Pretnja postaje stravična, ako je izvodljiva u praksi! A o tom amerićkom branjenju drugih zna se već odavno, na šta se svodi!

 3. da da says:

  Izuće vas Kinezi da nećete znati gde je levo.

 4. Istina says:

  Da, najjaca vojska na svijetu koju talibani isprasise.

 5. Cp6a says:

  Znaju da se Kini ne žuri, da neće ništa da kvari kad joj dobro ide i da je vraćanje Tajvana neminovno i to mirnim putem. Zato bajdenovci mogu da si malo priušte pokericu i blefiranje.

 6. Imperija i Carstvo says:

  Čačkadu kineskog zmaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *