ИЗ БЕЛОРУСИЈЕ стижу борбени авиону за ВОЈСКУ СРБИЈЕ!?

IZ BELORUSIJE stižu borbeni avionu za VOJSKU SRBIJE!?

26 januara 2017

Tan2017-1-26_93011703_0

Nabavka oružja i oruđa za Vojsku Srbije – među kojima su i lovci i protivavionsko oružje, ali i sistemi za odbranu vazdušnog prostora – bila je među glavnim temama razgovora premijera Aleksandra Vučića sa beloruskim zvaničnicima tokom prvog dana njegove posete Minsku.

Razgovaralo se i o osnivanju zajedničkih kompanija Srbije i Belorusije i učešća Belorusa u privatizaciji fabrike „Petar Drapšin“.

Vučić se u četvrtak sastao sa svojim beloruskim kolegom Andrejom Kobjakovom, s kojim je započeo dogovore o ekonomskoj i vojnotehničkoj saradnji dveju zemalja. Potvrda tih dogovora očekuje se posle sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

– I Srbija i Belorusija zainteresovane su za formiranje zajedničkih preduzeća koja bi proizvodila municiju i oružje za treća tržišta, a liftove za domaće potrebe – rekao je Vučić. – Deo komponenti bi se proizvodio kod nas, a deo u Belorusiji. Razgovarali smo i o potencijalnoj nabavci „lovaca“ i protivavionskog oružja i oruđa po najpovoljnijim uslovima. Bilo je reči i o nabavci veoma moćnih sistema za odbranu vazdušnog prostora.

Premijer je rekao da dve zemlje imaju potencijala za povećanje robne razmene, koja bi, prema planu, do 2019. godine trebalo da iznosi 500 miliona dolara, a naglasio je i da će predsednik i premijer Belorusije tokom godine posetiti Srbiju.

Predsednik Vlade Belorusije rekao je da je Srbija za tu zemlju ključni partner na Balkanu i bratska država, zbog čega se nada da će biti nastavljen razvoj ekonomske saradnje.

On je istakao važnost osnivanja zajedničkih preduzeća u oblasti građevinarstva, namenske i automobilske industrije i pozdravio uspešan rad devet srpskih kompanija u Belorusiji.

Dvojica premijera podsetili su i da u Srbiju uskoro stižu beloruska vatrogasna vozila.

Vučić je dočekan s porukama dobrodošlice na bilbordima i zastavama Srbije.

MAPA EKONOMSKE SARADNJE

DELEGACIJE dveju zemalja usvojile su „mapu puta“ za ekonomsku saradnju tokom ove i naredne godine. Potpisano je više sporazuma o saradnji u oblasti zdravlja i prometa lekova, turizma, fizičke kulture i sporta, kao i Sporazum o vojnotehničkoj saradnji koji predstavlja pravni osnov za nabavke o kojima se razgovara.

(Večernje novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Sodom von Gomor says:

  OVO MI SE SVIĐA, JAKO POZITIVNO.

 2. Trifun says:

  Ovo samo pokazuje da kada se Vucic okrece nasim iskrenim prijateljima i saveznicima, samo reda pobjede i uspehe. A kada se saginje i povija nasim neprijateljima, samo poraze i ponizenja. Imamo dovoljno vojno i ekonomski jake prijatelje i saveznike sa kojim moze prebroditi i prevazici sve pretnje i iskusenja koje nam nasi tradicionalni neprijatelji sa Zapada i njihovi dzihadisti upucuju.

 3. Apaci Tom i posteni Sem says:

  Koliko je meni poznato Bjelorusija ne proizvodi ni avione ni protuavionske rakete vec sve kupuje iz Rusije.

  • Lune says:

   Hm,hmm..nama ce da uvali, polovnjake "nize generacije', a sebe ce da obnove opremom vise eneracije od Rusa.

 4. Bečki konjušar says:

  Ne palite se braćo. Ovo je samo predstava dok ne prođu izbori. Aca Dramoser je izdajnik. Putin na njega ne računa.

 5. Pero Joksimovic says:

  U izbornoj godini - ano domini 2017.ojojoj, Vučić nastavlja obilazak zemalja BRIKS u nadi da mu donesu bar 52% glasova naivnih Srba. Nedostaju mu još Brazil i Južna (Suth) Afrika. prostalih 17% daće mu Srbi u ostavci - SNS i prišivene opozicione partije, također Srba u ostavci. oko 1,93% glasova dobiće od instruisanih glasača njihovih veličanstava nacionalističkih manjina. :( , :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *