Из БиХ нова листа сумњивих

Iz BiH nova lista sumnjivih

6 novembra 2016

08-iz-bih_620x0

HRVATSKE tajne službe nisu znale da će desetorica Hrvata, koji se sumnjiče za ratni zločin protiv srpskih civila, biti uhapšeni u Orašju samo dva dana nakon prve zvanične posete premijera Andreja Plenkovića Sarajevu, a na listi onih koji bi mogli biti optuženi je i general Damir Krstičević, potpredsednik hrvatske vlade i ministar odbrane.

Nakon hapšenja bivših zapovednika Hrvatskog veća odbrane, osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima u Orašju, odnosi Hrvatske i BiH su krajnje komplikovani. Za Zagreb je policijska akcija u Orašju bila iznenađenje, ali nije iznenađenje da postoji lista Hrvata koji bi mogli još da budu optuženi za ratne zločine u BiH. Na toj listi su i neka zvučna generalska imena, a spominje se i Ante Gotovina.

– Službe nisu imale informaciju da će doći do hapšenja, jer da jesu drugačije bih planirao sadržaj svog prvog putovanja koje sam imao kao premijer. Ali, nespremni nismo bili – rekao je u petak Andrej Plenković, najavivši da će Hrvatska pružiti pomoć svojim građanima koji su sada u zatvoru u Zenici.

General Đuro Matuzović, koji je uhapšen kada je pokušao da pređe granicu sa BiH, izjavio je preko svog advokata da neće biti ničije „žrtveno jagnje“, uz napomenu da je spasavao Srbe.

– Da je optužnica bila podignuta pre desetak ili više godina, bilo bi i mnogo više svedoka koji bi to mogli da potvrde – kaže Matuzović.

Hrvatska strana očekuje i nove akcije Tužilaštva BiH, a u međuvremenu se govori da će Zagreb sada nastojati da sa Srbijom postigne dogovor „kako reagovati na optužnice koje dolaze iz Sarajeva“. Navodno da se takve poruke iz Zagreba šalju u Beograd, jer hrvatska strana ne krije da je krajnje nezadovoljna ponašanjem Bošnjaka u ovom slučaju.

Do pogoršanja odnosa Zagreba i Sarajeva dolazi u vreme kada su iz Hrvatske stizale ideje o federalizaciji BiH, što je Bakir Izetbegović, koji predsedava predsedništvu te zemlje, energično odbio. Isto tako hrvatska strana ponovo pokušava da obnovi ideju trećeg entiteta, što Dejton onemogućava.

Reakcije novog hrvatskog političkog vođstva za mnoge u Hrvatskoj su mlake i nezadovoljavajuće, a pozivanje premijera Plenkovića i njegovih saradnika na evropske standarde nikoga u Hrvatskoj nije previše oduševilo. Spominje se i mogućnost da sada Hrvatska, kao neku vrstu „uzvratnog udarca“, podigne optužnice protiv ljudi iz bivšeg vojnog vrha Armije BiH, pre svega Atifa Dudakovića.

MALO DETALJA

U ZAGREBU se o celom slučaju malo zna, a glavni državni tužilac Hrvatske Dinko Cvitan kaže da je indikativno to što su zbog zločina u Orašju pod istragom samo Hrvati. Uz to, hrvatska strana još uvek ne navodi detalje zbog čega je uopšte deset bivših pripadnika HVO završilo u zatvoru i o kojim se konkretnim zločinima nad Srbima radi.

HLADNA GLAVA

MINISTAR spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u petak da ne očekuje da će hapšenje desetorice bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane, u ponedeljak u Orašju, uticati na pogoršanje odnosa BiH i Hrvatske.

– Mislim da nema nijednog razloga za to – rekao je Crnadak. – Potrebna je hladna glava i da se smireno govori o svemu što se dešava. Svaki zločin treba da dobije pravosudni rasplet i da onaj ko je kriv za to i odgovara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *