ИЗ ЧЕШКЕ СТИГАО експресан одговор ЗЕМАНУ у вези КОСОВА!

IZ ČEŠKE STIGAO ekspresan odgovor ZEMANU u vezi KOSOVA!

11 septembra 2019

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je da je spreman da debatuje s predsednikom te države Milošem Zemanom i drugim rukovodiocima o eventualnom odustajanju Češke od priznanja Kosova.

„Više bih voleo debate na tu temu kada bude sastanak o našim spoljnopolitičkim odnosima, odnosno, da se sastanu predsednik države, predsednici oba doma parlamenta, premijer, šef diplomatije i ministar policije. Tu se ne podudaraju stavovi. Sačekaću tu debatu, a zatim ću zauzeti neki stav o tome“, rekao je premijer novinarima.Predsednik Češke je, nakon što je doleteo u Beograd, gde je boravio u zvaničnoj poseti, 10. septembra rekao da ne voli Kosovo, da ga ne smatra demokratskom državom i da, naprotiv, veoma voli Srbiju.

„Dopustite mi da kažem lično, ali samim tim jače mišljenje, da država na čijem se čelu nalaze ratni zločinci ne pripada zajednici demokratskih država“, rekao je Zeman.

Na pitanje da li bi Češka mogla da ukine priznanje Kosova (o čemu je odluku donela 2008. godine), Zeman je rekao da bi voleo da o tome razgovara na narednom savetovanju najvišeg češkog rukovodstva, kroz mesec dana.

Prvi potpredsednik Vlade Češke i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček je podsetio da je češka spoljna politika u nadležnosti kabineta ministara.

„Stav gospodina predsednika o Kosovu je odavno poznat. Bilo kakvi dalji koraci su, međutim, u nadležnosti Vlade“, rekao je Hamaček.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Da nije taj Babis iz Izabranog plemena? Ovo je poucni primer da predsednik jedne zemlje nema nikakvu slobodu, i njega vuku za usi, konspiracija je totalna, cela planeta je konc logor.

    • Miraš says:

      Češki političar slovačkog porekla. Otac mu je Slovak, a mati je karpatska Nemica koja je rodjena u Čehoslovačkoj u mestu Jasinja, ali sada to mesto pripada Ukrajini (zapadni deo). "Babiš was born on 2 September 1954 in Bratislava to a Slovak father from Hlohovec and a Carpathian German mother from Yasinia, now Zakarpattia Oblast of Ukraine. His father, a diplomat and member of the Communist Party of Czechoslovakia, represented Czechoslovakia during the negotiation of the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) in Geneva and as a consultant at the United Nations. On his mother's side, he is the nephew of Ervin and Viera Scheibner."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *