ИЗ ЧЕШКЕ СТИГАО експресан одговор ЗЕМАНУ у вези КОСОВА!

ИЗ ЧЕШКЕ СТИГАО експресан одговор ЗЕМАНУ у вези КОСОВА!

11 септембра 2019

Премијер Чешке Андреј Бабиш изјавио је да је спреман да дебатује с председником те државе Милошем Земаном и другим руководиоцима о евентуалном одустајању Чешке од признања Косова.

„Више бих волео дебате на ту тему када буде састанак о нашим спољнополитичким односима, односно, да се састану председник државе, председници оба дома парламента, премијер, шеф дипломатије и министар полиције. Ту се не подударају ставови. Сачекаћу ту дебату, а затим ћу заузети неки став о томе“, рекао је премијер новинарима.Председник Чешке је, након што је долетео у Београд, где је боравио у званичној посети, 10. септембра рекао да не воли Косово, да га не сматра демократском државом и да, напротив, веома воли Србију.

„Допустите ми да кажем лично, али самим тим јаче мишљење, да држава на чијем се челу налазе ратни злочинци не припада заједници демократских држава“, рекао је Земан.

На питање да ли би Чешка могла да укине признање Косова (о чему је одлуку донела 2008. године), Земан је рекао да би волео да о томе разговара на наредном саветовању највишег чешког руководства, кроз месец дана.

Први потпредседник Владе Чешке и министар унутрашњих послова Јан Хамачек је подсетио да је чешка спољна политика у надлежности кабинета министара.

„Став господина председника о Косову је одавно познат. Било какви даљи кораци су, међутим, у надлежности Владе“, рекао је Хамачек.

KOMENTARI2 коментара

  1. persida says:

    Da nije taj Babis iz Izabranog plemena? Ovo je poucni primer da predsednik jedne zemlje nema nikakvu slobodu, i njega vuku za usi, konspiracija je totalna, cela planeta je konc logor.

    • Miraš says:

      Češki političar slovačkog porekla. Otac mu je Slovak, a mati je karpatska Nemica koja je rodjena u Čehoslovačkoj u mestu Jasinja, ali sada to mesto pripada Ukrajini (zapadni deo). "Babiš was born on 2 September 1954 in Bratislava to a Slovak father from Hlohovec and a Carpathian German mother from Yasinia, now Zakarpattia Oblast of Ukraine. His father, a diplomat and member of the Communist Party of Czechoslovakia, represented Czechoslovakia during the negotiation of the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) in Geneva and as a consultant at the United Nations. On his mother's side, he is the nephew of Ervin and Viera Scheibner."

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u