ИЗ ХРВАТСКЕ СТИЖУ НЕОЧЕKИВАНЕ ТВРДЊЕ: Милош и Немања су стара хрватска имена, многи Јовановићи и Милошевићи нису Срби, већ Хрвати

IZ HRVATSKE STIŽU NEOČEKIVANE TVRDNJE: Miloš i Nemanja su stara hrvatska imena, mnogi Jovanovići i Miloševići nisu Srbi, već Hrvati

16 februara 2019

Ime Jovan je hrvatsko i kod nas je prisutno od 15. veka, kaže dr. sc. Ankica Čilaš Šimpraga s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i tvrdi kako i danas ima Hrvatica koje se zovu Jovanka.

– To se vidi i iz prezimena koja su izvedena iz imena, pa tako mnogi Jovanovići kao i Miloševići, nisu Srbi nego Hrvati. Ime Miloš kod nas je potvrđeno u 13. veku, i to u Zadru i Dubrovniku. Prvi zabeleženi Vuk živeo je u 13. veku u Zagrebu. Imamo i potvrdu imena Nemanja na Krku iz 12. veka – otkriva u razgovoru za “Globus” Ankica Čilaš Šimpraga, urednica i koautorka “Rječnika suvremenih hrvatskih osobnih imena” koji je upravo objavljen.Ankica Čilaš Šimpraga otkriva da u Hrvatskoj živi 27 Kolindi, koje su verovatno, poput hrvatske predsednice dobile ime po popularnoj pesmi Zdenke Vučković iz 1967. godine.

Kao što se i ime Marina znatno raširilo zbog poznate pesme, a ime Elvis proširilo se zbog popularnosti Elvisa Prislija.

Severina, uprkos dugogodišnjoj velikoj popularnosti pevačice koja se tako zove, nije nikada postalo često ime, uz mali izuzetak kod romske populacije.

Prema njenim rečima, najčešća muška imena u Hrvatskoj su Ivan, Josip, Marko, Stjepan, Tomislav, Željko, Ivica, Ante, Mario i Nikola. Što se tiče ženskih, na prvom mestu je Marija, a slede je Ana, Ivana, Mirjana, Katarina, Nada, Dragica, Ljubica, Vesna i Marina.

Međutim, imena koja roditelji daju danas deci su malo drugačija. U prvoj deceniji 21. veka najpopularnije je muško ime Luka, a potom Ivan, Marko, Filip, Karlo, Josip, Antonio, David, Petar i Matej. Najviše devojčica dobilo je ime Lucija pa Lana, Ana, Petra, Sara, Ema, Marija, Nika, Ivana i Iva.

Imena koja autori rečnika nisu našli nigde osim u Hravatskoj su Domagoj, Borna i Hrvoje.

(BalkansPress / Izvor: Globus)

KOMENTARI29 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Eto dokazala gospodja da dobar deo Dubrovackih i Zadarskh i stanovnici vode poreklo od Srba. Jovan je staro Srpsko ime jos iz devetog veka a Milos je iz Dubrovacke republike koja nema nikakve veze sa Hrvatskom.do pre sto godina.Nehotice potvrdi da se po imenima zna ko su pokatoliceni Srbi. bas isto kao i islamizirani.

  • Biogradlija says:

   Ova ankica je cirkusantica.Ima li još viceva za danas? Nema spora da je katolička crkva Srbe u Dubrovniku pokatoličila i iza toga pretvorila ih u izmišljene hrvate.Ali o kakvim hrvatima u Dubrovniku u 13. veku ova ankica blebeće? Takvi tada u Dubrovniku nisu postojali,niti ih je u Dubrovniku bilo.U svim dokumentima Dubrovačke Republike i popisima stanovništva stoji da u Dubrovniku žive u ogromnoj većini Srbi,Talijani i nešto malo ostalih.Niko u Dubrovačkoj Republici se nije izjasnio kao hrvat.Ni jedan jedini čovek se u Dubrovačkoj Republici nije izjasnio da govori hrvatskim jezikom jer to tada nije ni postojalo.Dubrovčani su svoj jezik zvali srpski jezik.Katolička crkva je hrvatsku naciju konstruisala u Dalmaciji tek krajem 18. i početkom 19. veka od Morlaka,Vlaha,Arbanasa,Cigana,Turaka i najviše od pokatoličenih Srba.U 13.veku su se nekakvi hrvati mogli pojaviti u Dubrovniku jedino ako su pali s Marsa,pa se brže-bolje opet vratili na Mars.Cirkus!

   • Portopranco says:

    Vlaj Josip Jović iz Aržana koji piskara za Slobodnu Dalmaciju danas je najžešći hrvat.To je smiješno i to je totalni cirkus. On to svoje navodno hrvatstvo može objesiti mačku o rep. Ali to kako su Morlaci i Vlasi iz Dalmacije preko noći postali nekakvi hrvati trebalo bi pitati katoličku crkvu.

   • Vladimir Monomah says:

    Zašto li se ovoliko mojih zemljaka stresira zbog šačice "srba"/namjerno malo slovo/ s govornom manom??? Da nas kojim slucajem nema kao naroda sve ove okolne vjestacki sklepane " nacije" oko nas nestale bi ko lanjski snjeg ,istopili bi se jer svoju "narodnost" grade na potpunom negiranju srbskog naroda...

  • rajko says:

   Ime Jovan je još starije. Imaš u latinskom boga Jupitera koji je u nominativu Jupiter, a u genitivu i svim ostalim padežima je Jovis, Jovi... itd. E, taj Jupiter-Jovis potiče od srpskog boga Javana, boga jave i budnosti. Budnost je bila na vrlo visokoj ceni kod starih Srba, pa je i ovaj Javan bio jedno od najvažnijih božanstava.

   • Karital says:

    A da se možda taj bog ne zove Hajvan?

 2. zora says:

  Nikad nista u proslosti nisu imali pa zato kradu sve nase i mrze nas zbog nase slavne proslosti.Jadnici.

  • Kulak says:

   Tačno!

  • PRVA LINIJA says:

   NAMAJU ONI PROSLOST A NEMAJU NI BÙDUCNOST... MILOS I NEMANJA SU HRVATI A FRANJO I JOSIP SU SRBI... HRVATI SU PRAVOSLAVCI A SRBI SU KATOLICI... U JASENOVCU SU SRBI UBIJALI HRVATE A NE HRVATI SRBE... SRBI NE GOVORE SRPSKI JEZIK VEC HRVATSKI POSTO JE VUK STEFANOVIC KARADZIC HRVAT A NE SRBIN... I NIKOLA TESLA JE SIN PRAVOSLAVNOG HRVATA, SVESTENIKA PRAVOSLAVNE HRVATSKE CRKVE A NE SRBIN... STEPEN LUDILA KOJI DOMINIRA U HRVATSKOJ I DANAS JE ISTI KAO I 1941 GODINE... DA IM SE OKOLNOSTI POKLOPE I DANAS BI NAS KLALI U JASENOVCU KAO TADA... ONI NISU SPOSOBNI DA SE SUOCE SA ZDRAVIM RAZUMOM, NJIHOVA MRZNJA POTICE IZ NEMOCI, STRAHA KOJI IMAJU DUBOKO USADJEN U SVOJE KORENE... NJIHOV GENETSKI ZAPIS PAMTI KOMPLEKSE I STRAH A TO SE NE LECI... ZA STRAH LEKA NEMA A NJIHOV STRAH JE ISKONSKI... DOMINIRA U SVIM SEGMENTIMA NJHOVOG DRUSTVA A POSLEDICA JE PRICA I PREDANJA NJIHOVIH PREDAKA, BECKIH KONJUSARA I SLUGU KOJI SU NA NAS SRBE GLEDALI KAO NA OPASNOST... IMALI SU I RAZLOGA DA NAS SE PLASE... MI SMO MORALI DA RATUJEMO, DA SE BORIMO SA JACIMA I MOCNIJIMA OD SEBE... IMA NAS DUPLO VISE OD NJIH, NAUCILI SMO I SAVLADALI RATNICKE VESTINE I SA VISINE POSMATRALI SVE OKO SEBE... KAO KADA DOGA POSMATRA PUDLICU A ONI OCIMA PUDLICE VIDE SAMO STRAH, STRAH KOJI PRELAZI U MRZNJU I NA KRAJU OD HRVATA POSTAJU SRBI, MI BRE... ZA KOJU GODINU ONI CE BITI SRBI I ZIVECE U SRBIJI A MI HRVATI KOJI LJUBE PAPU I DOCEKUJU GA U BEOGRADU KAO SVOG... ULOGE SE MENJAJU A NJIHOVA JE DA SAD BUDU SRBI... VECI OD NAS... BOZE... SACUVAJ I SAKLONI...

 3. spira says:

  Hrvatska je vatikanska prčija.

 4. Trn says:

  To je nauka! Ne zna ona da su Srbi starosedeoci i na tim, danas Hrvatskoj darovanim geografskim prostorima. Ne zna ona, ta nazovinaučnica, da su današnji Hrvati koji se prezivaju Abramović, Avramović, Adamović, Babić, Vidović, Vučetić, Vučković, Davidović, Đurić, Živković, Jelić, Jovanović, Knežvić, Kovačević, Ličina, Lončarević, Marković, Martinović, Milošević, Mitrović, Novaković, Ostojić, Pavlović, Pejaković, Petrović, Pešut, Popović, Radošević, Rajković, Roksandić, Samardžija, Sanader, Sekulić, Stojanović, Tadić, Todorović, Tomašević, Filipović i mnogi, mnogi drugi najpre prekršteni iz pravoslavne u katoličku veru, pa onda kao Srbi i pohrvaćeni. A duga je priča o tom strašnom i dugom istorijskom procesu pokatoličavanja i pohrvaćivanja. Što ta "naučnica" nije proučavala. Da, ima Hrvata Miloša - oni koji su stariji pamte Miloša Žanka. A to su iznimke. Ima Hrvata čije je ime Dnjepar, Don, Volga, kao što ima (bilo ih je) i Srba čije je ime bilo Staljin i tako dalje. Ali to ne znači da su to srpska ili hrvatska imena... Nauka je ozbiljna disciplina. Ona nije za svakoga.

  • Karital says:

   A čija su prezimna Markov.Davidov,Jovanov,Mitrov,Todorov... itd?Da nisu možda u pitanju bugarska perzimena izmjenjena na srpski?

 5. slobo says:

  Ime Muharem je isto tako hrvatsko ime .OK?

 6. Kulak says:

  Ova čilaš šimpraga lupeta budalaštine,laže čim zine.O kakvim to hrvatima u Dubrovniku i Zadru u 13. veku ona blebeće.Alberto Fortis je krajem 18.veka tri godine bio u Dalmaciji i 1774. u Bologni objavio čuveno delo "Put po Dalmaciji".Detaljno je opisao da u Dalmaciji žive Morlaci-Vlasi.Niko,apsolutno niko mu u Dalmaciji nije rekao da je hrvatske nacionalnosti niti da govori hrvatskim jezikom.To tada u Dalmaciji nije ni postojalo.Samo Morlaci i Vlasi.Savršeno je jasno i neoborivo dokazano da je tek kasnije katolička crkva od dela tih Morlaka i Vlaha sklepala nekakvu hrvatsku naciju.Ko je pametan,treba čitati proverene strane autore,a ne hrvatske mitomane i sve će mu biti jasno.

 7. Nemanja says:

  Pa "postovani" gospodin je samo indirektno priznao da Hrvati vode poreklo od Srba. Treba ih pustiti da ovako laprdaju da dokazuju da su oni postigli ovo-ono a onda ih pokriti po usima i reci: "to znaci to su sve dostignuca Srba". Hrvati postaju faktor na svetskoj sceni tek politickim odlukama Vatikana i Austrougarske u 19 veku kada su se uplasili da ce ostali narodi Austrougarske monarhije poceti da slede primer Srbije koja se sama oslobodila. Da ne bi Srbi u monarhiji sledili primer Srba u slobodnoj Srbiji trebalo ih je sto pre preobraziti u katolicanstvo i oteti im istorijske teritorije i dati Hrvatima.

 8. padre says:

  Zapravo je to dokaz, da Hrvati ne postoje, nego su Srbi!Hrvati su zapravo, i prema njihovoj seriji o nastanku Hrvata,bili neki vojni najamnici, koji su se posle prozvali narodom!

 9. Baracuda says:

  Šimpraga...to je hrvatsko ime iz 13 stoljeća....da nije tragično koliko su bolesni, bilo bi komično !

  • Kulak says:

   Šimprage su Srbi iz Knina.Ova ankica je ili hrvatska mitomanka udata za Srbina (to je verovatnije) ili Srpkinja koja nacionalističkim hrvatskim vlastima želi biti podobna pa lupeta budalaštine i izmišljotine koje gode njihovom uhu (to je manje verovatno).

 10. Dražen Jovan Petrović says:

  Dan danas u Dalmaciji se često i rasprostanjeno koristi izraz VLAJI i VLASI za stanovništvo Dalmatinske zagore.To znači da je unatoč žestokoj hrvatizaciji koju je pokušala provoditi katolička crkva u narodu ostala snažno prisutna svijest o njihovom pravom VLAŠKOM porijeklu.

 11. Cetnik says:

  Daceo im sve garave Jovanovice, ako misle da su njihovi eto im... Mogu i garave Nikolice da uzmu.

 12. Mitar says:

  Zasto onda Hrvati ne daju djeci ime Jovan? Ili Vuk po starom hrvatskom uskoku Mandusic Vuku? Ja sam svom sinu u Srbiji dao ime Borna po starom srpskom knezu.

  • Velika Metla says:

   Mitar,iz prostog razloga što znaju da to šta su sada lajnuli nije istina! Oni su najhrabriji na celom svetu,ne zato što se nikoga ne boje,nego što se nikoga i ničega ne stide! Kako je Dučić i rekao,napisao! To je ološ kakve nema na celom svetu! Otpad od ljudskog roda!

 13. Milos says:

  Je li i prezime Simpraga iz Raducica kod Knina hrvatsko?

  • Karital says:

   Ako je u Hrvatskoj onda je hrvatsko.

 14. Darko says:

  Kako su i navikli, nemaju svoje pa kradu tudje.

  • Kulak says:

   Da,kradu tuđe.Nakon što je katolička crkva od pokatoličenih sklepala nekakvu hrvatsku naciju,ukrali su srpski jezik,štokavicu i ijekavicu,pa proglasili da je to hrvatski jezik.Kradu,pljačkaju.I to je to.

 15. padre says:

  Ne sviđaju jim se više još starija njihova imene kao Krrešimir, Domagoj, Hrvoje,Damir, Tomislav i tako dalje, pa bi sad uzeli srpska kao što su uzeli jezik, pa ga malo pomešali sa slovenaćkim i sad je kao njihov original!

 16. bole says:

  Gospodja Šipraga je jako zanimljiva. Treba nekako opravdati postojanje Hrvata i smisliti neku kariku sa starosedeocima. Jako je teško da Hrvati prihvate ji su i šta su. Tu njenu teoriju mogu samo da posmatraju psihijatri.

 17. Kiza says:

  Još samo da kažu da je car Lazar bio Hrvat...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *